Pensionāres virtuvē atrastā glezna pārdota par 27 miljoniem ASV dolāru (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Jau ziņots, ka izsolē nonācis sen pazudis 13. gadsimta gleznas trešais panelis, kurš glabājies kādas Francijas pensionāres virtuvē, kura mākslas darba vērtību neapzinājās. Tagad mākslas darbs pārdots par gandrīz 27 miljonus ASV dolāru lielu summu.

Panelis ar uzgleznotu Jēzu Kristu uz tā sirmgalves mājās pie sienas karājās, kopš viņa spēja atcerēties. Kad sieviete septembrī no dzīvokļa izvācās, glezna tika nodota vietējo ekspertu rokās, lai tie nosaka tās vērtību. Ja nedēļas laikā glezna netiktu atzīta par vērtīgu, to līdz ar citām pensionāres mantām izsviestu atkritumos.

Svētdien, 27. oktobrī, glezna tika pārdota izsolē par 26,8 miljoniem ASV dolāru.

Kā vēsta izsoļu nams “Actéon Auction House”, tā ir lielākā summa, kas par viduslaiku gleznu sasniegta izsolē, kopš 2017. gadā par 450 miljoniem ASV dolāru tika pārdota Leonardo da Vinči glezna “Salvator Mundi”.

Foto: Reuters/ScanPix

25,4 centimetrus augstajā gleznā attēlotas Kristus ciešanas, kad par viņu izņirgājas ļaužu pūlis. Aina ir gleznota uz papeles koka paneļa. Mākslas vēsturnieki uzskata, ka nelielais darbs bija daļa no 1280. gadā veidotas altārgleznas, kas karājusies kaut kur Eiropā. Pats gleznas autors Čimabue bija no Florences.

Abi pārējie zināmie paneļi atrodas muzejos Ņujorkā un Londonā, tomēr pētnieki uzskata, ka vēl būtu jābūt pieciem paneļiem.

Čimabue bija aktīvs laikposmā no 1272. līdz 1302. gadam. Tiek uzskatīts, ka Čimabue ir pēdējais izcilais mākslinieks, kurš strādājis Bizantijas tradīcijā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu