Mediķu protesta laikā visu diennakti darbosies ģimenes ārstu konsultatīvais tālrunis (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Rebeka Žeire/LETA

Ceturtdien gaidāmās veselības aprūpes darbinieku protesta akcijas laikā netiks ietekmēta neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšana slimnīcu uzņemšanas nodaļās, savukārt padomus vienkāršu saslimšanu gadījumos visu diennakti varēs saņemt, zvanot pa ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni, informēja Nacionālajā veselības dienestā.

Dienestā norādīja, ka ceturtdien plānotās protesta akcijas laikā atsevišķās ārstniecības iestādēs varētu netikt nodrošināti plānveida veselības aprūpes pakalpojumi, piemēram, ārstu-speciālistu, ģimenes ārstu konsultācijas, procedūras dienas stacionāros.

Visu diennakti padomus vienkāršu saslimšanu gadījumos varēs saņemt, zvanot uz valsts Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni "66016001". Speciālisti sniegs konsultācijas tādos vienkāršu saslimšanu gadījumos kā saaukstēšanās, augsta temperatūra, sāpes vēderā, ausīs vai kaklā, vemšana, caureja, muguras sāpes, hronisku slimību paasinājumi un citas. Ar tālruņa speciālistiem iedzīvotāji ir aicināti konsultēties arī gadījumos, kad ir šaubas, vai palīdzība nepieciešama steidzamā kārtā vai arī to var saņemt, vēršoties sava ģimenes ārsta praksē nākamajā dienā.

Savukārt neatliekamos gadījumos, kad apdraudēta cilvēka veselība vai dzīvība, palīdzību sniegs slimnīcu uzņemšanas nodaļas. Ja tiek plānots patstāvīgi doties uz slimnīcas uzņemšanas nodaļu, pirms došanās, ja tas ir iespējams, NVD iesaka ar slimnīcu sazināties par palīdzības saņemšanas iespējām atbilstoši pacienta veselības stāvoklim. Piemēram, ir slimnīcu uzņemšanas nodaļas, kurās var vērsties, ja ir aizdomas par kaula lūzumu, savukārt citās var vērsties, ja gūti ķermeņa apdegumi.

NVD atgādina, ka slimnīcu uzņemšanas nodaļās netiek sniegta valsts apmaksāta medicīniskā palīdzība gadījumos, kas nav neatliekami un kuros bijusi nepieciešama plānveida pakalpojuma saņemšana.

Pirms gaidāmās akcijas NVD īpaši aicina pacientus ar hroniskām saslimšanām savlaicīgi nodrošināties ar ikdienas lietošanai nepieciešamajiem medikamentiem, lūdzot ģimenes ārstu vai ārstu-speciālistu laikus izrakstīt nepieciešamos recepšu medikamentus.

Ja protesta akcijas norises dienā pacientam slimības dēļ nepieciešams atvērt e-darbnespējas lapu, bet ārsts nestrādā, pacienti tiek aicināti sazināties ar ārstu nākamajā darba dienā.

Kā vēstīts, protestējot pret plānoto veselības aprūpes finansējuma apmēru tuvākajiem gadiem, mediķi ceturtdien rīkos protesta akciju "Viena diena bez ārsta", aicinot visus ārstus, izņemot neatliekamās palīdzības mediķus, vienu dienu paņemt bezalgas atvaļinājumu. Šajā dienā pie Saeimas norisināsies arī protesta akcija.

Ministru kabineta 11.oktobrī apstiprinātais likuma "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2020., 2021. un 2022. gadam" projekts paredz, ka 2022.gadā valsts veselības aprūpes finansējumam tiks atvēlēti vien 3,3% no prognozētā iekšzemes kopprodukta (IKP). 

Salīdzinājumam - atbilstoši Veselības ministrijas (VM) sniegtajai informācijai, valsts budžeta izdevumi veselības aprūpes nozares finansējumam 2019.gadā ir 3,9% no IKP. Vidēji Eiropas Savienībā (ES) valsts veselības aprūpei atvēl 7% no IKP, bet Lietuvā un Igaunijā - vairāk par 5% no IKP.

Mediķi arī norādījuši, ka 2020.gadā paredzētie 42 miljoni eiro atalgojuma pieaugumam ir pretrunā ar iepriekš solītajiem 120 miljoniem eiro.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu