Medijs: Eiropas bankas strādā pie maksājumu sistēmas, kas varētu aizstāt "Visa" un "Mastercard" (15)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Pēc aģentūras AFP rīcībā esošajām ziņām, vairāki desmiti banku izstrādā jaunu maksājumu sistēmu, kā mērķis būs aizstāt “Visa” un “Mastercard”. Šīs iniciatīvas vēsture meklējama 2017. gadā, un tai ir arī politisks atbalsts, vēsta AFP.

Vismaz bankas Eiropā kopīgi izstrādā Viseiropas maksājumu sistēmu (Pan-European Payment System), kā galvenais uzdevums būs konkurēt, un, iespējams, arī aizstāt Amerikas banku maksājumu sistēmas, to vidū arī “Visa” un “Mastercard”.

Atsaucoties uz informācijas avotiem, ar jaunās sistēmas palīdzību būs iespējams pārvaldīt visa veida dematerializētos maksājumus.

Avoti Francijas banku sektorā aģentūrai AFP atklāja, ka šī ideja radusies 2017. gadā. Šajā brīdī Eiropas Centrālā banka (ECB) sākusi prātot par maksājumu sistēmu suverenitāti Eiropā.

"Sākotnēji Viseiropas maksājumu sistēmas iniciatīva (PEPSI) bija tehniska, bet gan politiska iniciatīva," norādīja Francijas banku sektora pārstāvis.

Savukārt Francijas Finanšu ministrijas Valsts kases galvenā departamenta vadītāja vietnieks Žeroms Rebols sacīja, ka Eiropā divu gadu laikā priekšstats par vienotu elektronisko maksājumu un karšu nākotni ir ievērojami mainījies.

Aģentūra AFP gan norāda, ka neviena finanšu iestāde līdz šim nav oficiāli apstiprinājusi savu dalību šādas maksājumu sistēmas izveidē. Tajā pašā laikā neoficiāli zināms, ka darbā pie jaunās maksājumu sistēmas ir iekļauta lielākā daļa Francijas banku, kā arī Vācijas “Deutsche Bank”.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu