No amata patriektais "McDonald's" vadītājs varētu saņemt ļoti iespaidīgu atlaišanas pabalstu (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Ātrās ēdināšanas uzņēmuma “McDonald’s” bijušais vadītājs, kurš tika atbrīvots no amata pēc izskanējušajām ziņām par viņa attiecībām ar savu padoto, varētu saņemt vairāk nekā 21 miljonu mārciņu (24,4 miljonus eiro) vērtu atlaišanas pabalstu, vēsta britu mediji.

52 gadus vecais Īsterbruks šonedēļ atzina, ka rīkojies nepareizi un neatbilstoši kompānijas vērtībām, uzsākot romantiskas attiecības ar savu kolēģi.

Tāpat pašlaik nav zināma otras skandālā iesaistītās personas identitāte. Lai aizsargātu Īsterbruka kolēģes privātumu, gan Lielbritānijā, gan ASV tika noformētas atsevišķas sabiedrisko attiecību komandas, kā arī krīzes vadības jurists, kas specializējas notikumos, kad cieš personas cieņa un gods.

Arī Īsterbruka ģimene pašlaik ir neziņā par notikušā apstākļiem un kādēļ uzņēmējs atbrīvots no amata.

Īsterbruka māsas Džoannas vīrs Marks Baksters medijiem neko paskaidrot nespēja: “Izskatās, ka Stīvs ir iekūlies kaut kādā netīrā skandālā. Svētdien uzzinājām, ka viņš ir atlaists no darba, taču vairāk detaļas mēs, diemžēl, nezinām.”

Ātrās ēdināšanas restorānu ķēde otrdien piedzīvoja vēl vienu triecienu vadības līmenī - tūlīt pēc Īsterbruka atlaišanas lēmuma stāšanās spēkā, no darba aizgāja vēl viens speciālists - uzņēmuma cilvēkresursu nodaļas priekšnieks, kuru iepriekš darbā pieņēma Īsterbruks.

Iemesli, kādēļ 51 gadu vecais Deivids Fērhursts pameta savu amatu, pašlaik nav zināmi, jo pašlaik viņš nav komentējis ne savu aiziešanu, ne arī skandālu, kurā iesaistīts Īsterbruks.

Zināms, ka Fērhursts nāk no Viganas Lielbritānijā, un uz ASV pārcēlies kopā ar Īsterbruku, jo abi vīrieši uzsākuši darbu “McDonald’s” Lielbritānijas nodaļā, taču ar laiku spēja nokļūt līdz pat globālā uzņēmuma vadībai.

“McDonald's” globālā uzņēmuma valde nevilcinoties pieņēmusi lēmumu par Īsterbruka atlaišanu pēc tam, kad izskanēja ziņas par Īsterbruka romantiskajām attiecībām ar kolēģi.

Īsterbruks, kurš ir šķīries trīs bērnu tēvs, visiem darbiniekiem nosūtīja atvainošanās e-pastu, kurā atzina, ka ir stājies romantiskās attiecībās ar kolēģi. Viņš atzinis, ka viņa rīcība neatbilst standartiem, kādus no viņa sagaidīja uzņēmuma valde un darbinieki.

"Ņemot vērā uzņēmuma “McDonald’s” vērtības, es piekrītu valdes lēmumam, ka man ir pienācis laiks pamest “McDonald’s” vadītāja amatu," rakstīja Īsterbruks.

Īsterbruks savu karjeru “McDonald’s” sāka kā filiāles vadītājs, taču savas karjeras laikā spēja nokļūt līdz pašai uzņēmuma virsotnei, kļūstot par globālā uzņēmuma vadītāju. Viņa mīlas dzīve satricināja arī ēdināšanas uzņēmuma akciju vērtību biržās. Otrdien “McDonald’s” akcijas zaudēja aptuveni četrus miljardus no savas tirgus vērtības.

Īsterbruks pagājušajā gadā, esot “McDonald’s” vadītāja amatā, algā un citās piemaksās nopelnīja aptuveni 14,3 miljonus eiro. Atstājot amatu viņam pienākas atlaišanas pabalsts, kas aprēķināts pamatalgas apmērā – aptuveni 600 000 eiro.

Tomēr, saskaņā ar dokumentiem un iesniegumiem, kas otrdien tika iesniegti ASV, Īsterbruka darba līguma izbeigšana tiek uzskatīta kā “bez pamatojuma”. Līdz ar to tas Īsterbrukam dod tiesības uz pārējām piemaksām, kas uzņēmumam būs jāizmaksā bijušajam vadītājam tuvāko trīs gadu laikā.

Respektīvi – ja “Mcdonald’s” izdodas sasniegt savus gada biznesa mērķus, Īsterbrukam pienāksies prēmija, kas tiek lēsta no diviem līdz 4,5 miljoniem eiro.

“McDonald’s” sniegtā informācija liecina, ka Īsterbruks līdz pagājušā gada beigām bija uzkrājis 122 986 akcijas no iepriekšējiem periodiem. Ņemot vērā šodienas akciju vērtību, Īsterbruka akcijas varētu būt aptuveni 21 miljonu eiro vērtas. Pagaidām gan vēl nav skaidrs, vai un kad šīs akcijas būs jāizmaksā, vai arī cik akcijas jau Īsterbrukam ir izmaksātas.

Īsterbruku amatā nomainīs "McDonald's" ASV reģionālais prezidents Kriss Kempšinskis.

Īsterbruka darba līgumā ir minēts punkts, ar kuru viņš ir piekritis medijos neteikt ko tādu, kas varētu graut vai kaitēt “McDonald’s” reputācijai. Tāpat nākamos divus gadus Īsterbruks nedrīkst strādāt jebkādā no konkurējošajiem uzņēmumiem, piemēram, “Burger King” vai KFC.

Čikāgā bāzētās pārtikas rūpniecības konsultāciju firmas “Pentallec” vadītājs Bobs Goldins norāda, ka “par Īsterbruka attiecībām ar kolēģi valde uzzinājusi pagājušās piektdienas, 1. novembra rītā, bet “McDonald’s vadītāja atstādināšana tika organizēta vien diennakts laikā”.

“Parasti atlaistie uzņēmumu vadītāji strīdas par tā saucamo konkurences aizlieguma ilgumu, kas liedz viņiem jebkādā pozīcijā strādāt konkurējošos uzņēmumos. Divi gadi – tas ir ļoti ilgs laiks,” sacīja Goldins.

Skandāls iezīmē Īsterbruka veiksmīgā četru gadu pilnvaru termiņa beigas. Laikā, kad Īsterbruks atbildēja par uzņēmuma vadību, “McDonald’s” izdevās gandrīz divkāršot tā tirgus vērtību. Tiek norādīts, ka uzņēmuma “McDonald’s” iekšējā politika aizliedz vadības personālam veidot attiecības ar saviem padotajiem darbiniekiem.

"Šķiet, ka McDonald’s nostāja ir stingra un nepielūdzama, tomēr vēlos atgādināt, ka par skandālā iesaistīto otru personu mēs faktiski neko nezinām, tāpēc mēs nevaram pieņemt viennozīmīgu lēmumu, nezinot visus notikušā faktorus,” sacīja “Stephensons Solicitors LLP” pārstāvis Stīvens Vudhauss.

Savukārt Īsterbruka juriste Dezirē Mūra sacīja, ka “Īsterbruks ir ļoti pateicīgs uzņēmumam “McDonald’s” par viņam sniegto iespēju un tur nostrādātajiem gadiem.”

Tiek norādīts, ka Īsterbruks no savas sievas Sūzijas izšķīrās aptuveni tajā pašā laikā, kad viņš 2013. gadā pārcēlās uz Čikāgu, jo kļuva par firmas vecāko izpilddirektoru.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu