Cīņa pret klimata pārmaiņām tikai skaļi lozungi? Dokumenti atklāj aviokompāniju ekonomēšanas taktiku (29)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Kāds ziņotājs par britu aviokompāniju “British Airways” atklājis, ka visā komercaviācijas jomā pastāv problēma, kas būtiski palielina kaitīgo izmešu nonākšanu atmosfērā. Ne tikai “British Airways”, bet arī citas lidsabiedrības visā pasaulē apzināti palielina lidmašīnu lidojumu svaru, tādējādi palielinot siltumnīcefekta gāzu emisijas, vēsta BBC.

“Degvielas pārpildīšana” - šāda taktika nozīmē to, ka nereti lidmašīnas, kas uzpildītas ar papildu degvielu, kas lidojuma laikā vienkārši nav nepieciešama, “neizdevīgākajās” galamērķu lidostās izvairās no augstākām izmaksām par degvielas uzpildīšanas izmaksām. Respektīvi, šādi lidsabiedrības cenšas ieekonomēt uz nodokļiem par lielām siltumnīcefekta gāzu emisijām.

“British Airway” pārstāvji norādīja, ka tā ir ierasta prakse, pārvadājot papildu degvielu. Tas tiek darīts "ekspluatācijas, drošības un cenu apsvērumu dēļ".

BBC raidījums “Panorama” atklāja, ka aviosabiedrības “British Airways” lidmašīnas pagājušajā gadā, izmantojot degvielas pārpildīšanas taktiku, radīja par 18 000 tonnām oglekļa dioksīda izmešiem vairāk nekā tās lidmašīnas, kurās netiek ieliets ievērojami lielāks daudzums degvielas.

Tas ļauj arī mazliet samazināt biļešu cenas – aptuveni par desmit eiro, taču lidsabiedrībai tas nozīmē, ka var ietaupīt vairākus simtus vai pat tūkstošus eiro.

Pētnieki aprēķinājuši, ka katrs piektais no visiem lidojumiem Eiropā ir saistīts ar kādu no degvielas uzpildes taktikām. Tieši šāda lidsabiedrību prakse Eiropas maršrutos vien varētu radīt tik daudz papildu siltumnīcefekta gāzu emisijas gadā, kas ir līdzvērtīgas tām, ko rada pilsēta ar 100 000 cilvēku.

Kritiķi uzsver, ka visā civilās aviācijas nozarē piekoptā prakse faktiski grauj nozares apgalvojumus par to, ka tā ir apņēmusies samazināt oglekļa izmešus.

Džons Sauvens, kas ir kustības “Greenpeace” Lielbritānijas nodaļas izpilddirektors, raidorganizācijai BBC sacīja, ka tas bija "klasisks piemērs nozarei, kas gūst lielu peļņu tā vietā, lai uzņemtos atbildību visas planētas priekšā".

"Tāpēc mēs nevaram atļauties vēl vienu desmitgadi akli ticēt lidsabiedrību korporatīvajai rīcībai un gaidīt, kad tad beidzot parādīsies brīvprātīgs oglekļa samazinājums. Mums ir nepieciešami ļoti stingri noteikumi, lai ierobežotu aviācijas radītās emisijas. Tik ilgi, kamēr kompāniju vadītāju prātus piesārņo nauda, lidmašīnas piesārņo vidi tik daudz, cik vien iespējams," sacīja Sauvens.

Lidsabiedrības “British Airlines” īpašnieku kompānijas “International Airlines Group” (IAG) pārstāvji norāda, ka vēlas būt pasaules vadošā aviosabiedrību grupa tieši ilgtspējas jautājumos. “British Airways” iepriekš arī lepojusies, ka svara samazināšanas nolūkos pat lidojumu žurnāli (kas pasažieriem pieejami lasīšanai priekšējo sēdēkļu atzveltnēs) tiek drukāti uz vieglāka papīra.

Tomēr ko līdz vieglāks papīrs vairākiem simtiem žurnālu, ja desmitiem iekšējo “British Airways” dokumentu liecina, ka aviokompānija pirms reisiem uzpilda līdz pat sešām tonnām papildu degvielas? BBC raidījumam ir izdevies gūt pierādījumus, ka līdzīgi rīkojas arī zemo cenu aviokompānija “Easyjet”, kas šādi pārvadā papildu degvielu. Eksperti skaidro, ka aviosabiedrības šādi rīkojas, lai var ietaupīt naudu uz degvielas uzpildīšanas izmaksām, jo aviācijas degvielas cenas dažādos galamērķos Eiropā atšķiras.

Mērķis – gūt peļņu

Ar “British Airways” saistītie informācijas avoti norāda, ka uzņēmumam - tāpat kā daudzām citām aviokompānijām, kas Eiropā veic īsus pārlidojumus, ir īpaša datorprogrammatūra, kas aprēķina, vai lidojuma izmaksas var ietaupīt uz degvielas uzpildīšanas rēķina.

Atkarībā no programmatūras aprēķiniem, lidojumu ekipāžas lemj, vai ieliet lidmašīnā papildu tonnas degvielu. Žurnālistu rīcībā esošie dokumenti liecina, ka nesen “British Airways” veikusi lidojumu uz Itāliju, līdzi pārvadājot gandrīz trīs tonnas papildu degvielas.

Degvielas radītais papildu svars nozīmēja, ka lidmašīna atmosfērā emitēja vairāk nekā 600 kg oglekļa dioksīda – tikpat daudz lidmašīnas izmet atmosfērā uz vienu cilvēku, kurš lido transatlantiskajā reisā no Eiropas uz Ņujorku.

Kopējais izmaksu ietaupījums šajā konkrētajā reisā uz Itāliju bija relatīvi niecīgs – lidsabiedrība ieekonomēja aptuveni 40 eiro. BBC rīcībā nonākušajos dokumentos redzams, ka ietaupījums var būt arī zemāks.

IAG gada peļņa 2018. gadā bija 2,9 miljardi euro, no kuriem aptuveni 80 procentus ienākumu veidoja tieši “British Airways”. Atsevišķi lidsabiedrības pārstāvji šo praksi raksturojuši kā "liekulīgu".

"Tas, ka tik milzīgs uzņēmums mēģina ietaupīt tik mazus mazus līdzekļus, vienlaikus emitējot atmosfērā tik lielu daudzumu CO2, pašreizējā klimata situācijā šķiet neattaisnojami," sacīja lidsabiedrības pārstāvis.

“British Airways” amatpersonas gan atzīst, ka aviosabiedrībās ir ierasta prakse pārvadāt papildu degvielu dažos lidojumos. Aviosabiedrība sacīja, ka BA tas galvenokārt attiecas uz “tālsatiksmes galamērķiem, kā arī uz tām Eiropas lidostām, kur ir ievērojamas cenu atšķirības".

Lidsabiedrības ziņojumā teikts, ka aviokompānijas radītās papildu CO2 emisijas veido tikai nepilnus 2% no kopējām emisijām no visu aviokompāniju radītajām papildu emisijām.

Iemesls diskusijām

“British Airways” uzsvēra, ka kopš 2012. gada uz visiem aviokompānijas veiktajiem lidojumiem Eiropā attiecas Eiropas Savienības emisijas kvotu sistēma.

“Easyjet” pārstāvji arī paziņoja, ka pēdējo gadu laikā tā ir samazinājusi to reisu skaitu, kuros lidmašīnas lido ar paaugstinātu degvielas līmeni. Pašlaik papildu degviela tiek lieta lidmašīnās pirms reisiem operatīvu un komerciālu apsvērumu dēļ, un tas notiek nelielā skaitā lidojumu.

Aprēķinājusi, ka lieka degvielas apjoma pārvadāšanas rezultātā Eiropā katru gadu tiek nevajadzīgi sadedzināti 286 000 tonnu degvielas, kas, savukārt, rada papildu 901 000 tonnu oglekļa dioksīda izmešu. Piekopjot šādu praksi aviosabiedrības ir ietaupījušas 265 miljonus eiro gadā.

Eksperti šo praksi raksturo kā “apšaubāmu” laikā, kad aviācijai tiek izvirzīts uzdevums nopietni iesaistīties klimata pārmaiņās.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu