Nosaka vienotas drošības prasības ieroču veikaliem (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka / LETA

Valdība šodien pieņēma jaunus noteikumus, kas paredz vienotas drošības prasības telpām, kurās tiek veikta komercdarbība ar ieročiem un munīciju.

Iepriekš Saeima pieņēma jaunu Ieroču aprites likumu, kas paredzēja Ministru kabinetam noteikt kārtību, kādā ieroču komersants izgatavo, iegādājas, reģistrē, pieņem glabāšanā, glabā, pārvadā, pārsūta, eksponē izstādēs un realizē ieročus, munīciju, to sastāvdaļas un speciālos līdzekļus.

Ņemot vērā minēto valdība šodien pieņēma jaunus noteikumus par ieroču, munīcijas un speciālo līdzekļu komerciālās aprites kārtību.

Jaunajos noteikumos gan pamatā saglabātas patlaban spēkā esošu noteikumu tiesiskais regulējums, tomēr ir arī izmaiņas.

Jaunajos noteikumos ir precizēta iepriekš lietotā terminoloģija attiecībā uz drošības prasībām telpām, kurās tiek veikta komercdarbība ar ieročiem un munīciju. Tāpat tiek noteiktas vienotas prasības telpām, kurās tiek veikta komercdarbība ar ieročiem un munīciju.

Vienotu prasību noteikšana veikta nolūkā novērst dažādas izpratnes par drošības prasībām un līdz ar to potenciālos riskus, kas saistīti ar iespēju nepiederošām personām piekļūt šādām telpām un dotu iespēju savlaicīgi reaģēt uz ielaušanās mēģinājumu vai ugunsgrēka izcelšanās iespējamību. 

Noteikumi paredz, ka veikalam, kurā paredzēts realizēt ieročus, ir jābūt tirdzniecības zālei un glabātavai. Tirdzniecības zālei ir jābūt aprīkotai ar dubultdurvīm un pret uzlaušanu drošām slēdzenēm, bet logiem ir jābūt pārklātiem ar īpašu triecienizturīgu plēvi. 

Plauktiem ar precēm jāatrodas aiz pārdevēja darba vietas, kas norobežota no pircējiem. Plauktā izvietotie ieroči ir pieslēgti pie plaukta vai noslēgti aiz stikla, kas pārklāts ar īpašu triecienizturīgu plēvi vai citādi nodrošināts pret izsišanu, novēršot ieroču nokļūšanu nepiederošas personas rokās.

Glabātavai ir jābūt vienā ēkā ar veikala tirdzniecības zāli, bez logiem, izolēta no citām telpām un veikala tirdzniecības zāles. Piemēram, glabātavas telpas ārsienu izturība ir jābūt ekvivalentai tādu ķieģeļu ārsienu izturībai, kuru biezums ir vismaz 510 milimetri, griestu izturība ir ekvivalenta saliekamu dzelzsbetona pārsegumu izturībai, grīdas izturība ir ekvivalenta tādu betona grīdu izturībai, kuru biezums ir vismaz 200 milimetri.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu