Koalīcija vienojas par piecu valsts administratīvo reģionu izveidi (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vecrīgas ainava. Ilustratīvs attēls.
Vecrīgas ainava. Ilustratīvs attēls. Foto: Facebook/Rīgas pilsētas arhitekts

Koalīcijas partijas ir konceptuāli vienojušās par valsts administratīvo reģionu izveidi, informēja Jaunās konservatīvās partijas (JKP) pārstāvis Oskars Muksimovs.

Politiķi šodien koalīcijas partiju sadarbības padomes sēdē, kas gan vēl nav noslēgusies, vienojās veidot Rīgas, Vidzemes, Kurzemes, Latgales un Zemgales valsts administratīvos reģionus, tos veidojot uz esošo plānošanas reģionu bāzes.

Minēto reģionu mērķis ir līdzsvarot Latvijas reģionu attīstību. Katram reģionam būtu jāizstrādā attīstības plāns, uz kura pamata tiks piešķirts finansējums, skaidoja JKP.

Partijā uzsvēra, ka šāds dalījums atvieglos pieteikšanos ES struktūrfondu finansējumam, jo viens no kritērijiem ir iekšzemes kopprodukta (IKP) apmērs uz vienu iedzīvotāju.

"Latvija līdz šim bija kā viens reģions, bet, ja būs reģioni, tad būs jārēķina pēc katra reģiona IKP. Latgalei tie ir 35-40%; Vidzemei, Zemgalei un Kurzemei 40-50%, bet Rīgai pārsniedz jau 110%. Lai saņemtu ES struktūrfondu maksimālo finansējumu, jābūt 75% zem vidējā Eiropas Savienībā. Patlaban, ņemot vērā, ka Rīgā ir ļoti daudz ieguldīts, valstī kopumā esam pie šiem 75%, bet situācija Rīgā un reģionos ļoti būtiski atšķiras," pauda deputāts Andis Kazinovskis (JKP).

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu