Sencovs personīgi ierodas pēc Saharova balvas (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Otrdien, 26. novembrī, Strasbūrā svinīgā apbalvošanas ceremonijā ukraiņu kinorežisoram un cilvēktiesību aktīvistam Oļeham Sencovam pasniedza 2018. gada Saharova balvu par domas brīvību, portālu TVNET informē Eiropas Parlamenta (EP) birojs Latvijā.

Sencovs balvu ieradās saņemt personīgi.

Apbalvošanas ceremonijā 2018. gadā kinorežisors nevarēja piedalīties, jo tajā laikā atradās ieslodzījumā Krievijā. Oļegs Sencovs tika apcietināts par to, ka protestēja pret savas dzimtās Krimas aneksiju.

2019. gada 7.septembrī Sencovs tika atbrīvots pēc Krievijas un Ukrainas gūstekņu apmaiņas.

Foto: EPA/Scanpix

"Sencova kungs, Jūs skaidri un noteikti esat aizstāvējis savus principus un pārliecību, par ko samaksājāt tik augstu cenu - savu brīvību. Nevienam cilvēkam nekad nevajadzētu par to maksāt," pasniedzot balvu, sacīja EP priekšsēdētājs Dāvids Sasoli.

EP priekšsēdētājs Sasoli veltīja uzslavu brīvības cīnītāju drosmei, kuri neklusē, kad tiek pārkāptas cilvēktiesības.

"Sencova kungs tika atbrīvots, bet daudzi citi, tostarp blogeri un žurnālisti, piemēram, Staņislavs Asejevs, joprojām tiek turēti ieslodzījumā Austrumukrainā. Mēs pieprasām, lai viņus nekavējoties atbrīvo," teica Sasoli.

"Šīs balvas saņemšana reizē ir milzīgs gods un milzīga atbildība," norādīja Sencovs. "Es pieņemu šo balvu nevis kā personīgu pagodinājumu, bet kā atzinību un atbalstu visiem Ukrainas politieslodzītajiem, kuri mocījās Krievijas cietumos, un visiem, kas joprojām atrodas ieslodzījumā."

Oļegs Sencovs atzinīgi novērtēja ES un tās demokrātiskās vērtības un kritizēja Krievijas praksi rīkot provokatīvas militāra rakstura aktivitātes.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu