Lietuvas studenti pievienosies skolotāju un pasniedzēju streikam

CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas galvaspilsēta Viļņa. Ilustratīvs attēls.
Lietuvas galvaspilsēta Viļņa. Ilustratīvs attēls. Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP

Lietuvas Studentu savienība (LSS) otrdien paziņojusi, ka ceturtdien gaidāmajam skolotāju un pasniedzēju brīdinājuma streikam un piketiem pievienosies arī studenti.

Tā norādījusi, ka izglītības sistēmas reformas, kas cita starpā ietver nekonsekventu augstskolu konsolidācijas procesu un pārmaiņas attiecībā uz uzņemšanu augstskolās, "rada spriedzi, nesaskaņas un konfrontāciju akadēmiskajā kopienā".

"Ņemot vērā esošo situāciju un problēmas visā izglītības sistēmā, Lietuvas Studentu savienība gatavojas piedalīties 28.novembrī plānotajā izglītības darbinieku brīdinājuma streikā un aicina visus studentus, kuriem nav vienaldzīgas izglītības sistēmas problēmas, (..) atbalstīt centienus panākt nepieciešamās pārmaiņas," teikts LSS aicinājumā.

Savienība norāda uz nepietiekamu caurskatāmību valdības izglītības programmas īstenošanā un kritizē valdību par saistību nepildīšanu, norādot, ka tas "negatīvi ietekmē studentu akadēmiskos rezultātus, pasniedzēju un zinātnieku motivāciju un vispārējo augstākās izglītības kvalitāti".

Tā pievērš uzmanību apstāklim, ka nākamgad izglītībai paredzēts atvēlēt pieticīgāku budžeta daļu - 4,6% iekšzemes kopprodukta (IKP) pašreizējo 4,64% vietā, bet saskaņā ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) 2019.gada datiem par finansējumu, rēķinot uz vienu skolēnu vai studentu, Lietuva ir starp atpalikušākajām valstīm, kas no Eiropas Savienības (ES) un OECD vidējā līmeņa atpaliek vairāk nekā divas reizes.

Studentu pārstāvji pauduši neapmierinātību arī ar to, ka vidējā stipendija valstī ir tikai aptuveni 70 eiro un to saņem aptuveni 15% studentu.

Ceturtdien divu stundu brīdinājuma streiku rīkos Lietuvas izglītības un zinātnes arodorganizācija, kā arī Lietuvas augstskolu pasniedzēju arodbiedrību apvienība. Plānoti piketi pie valdības un Finanšu ministrijas, kuros piedalīsies arī LSS pārstāvji.

Pedagogi grib panākt, lai valdība nākamā gada budžeta projektā papildus atrastu aptuveni 62 miljonus eiro un varētu pildīt vienošanos ar arodorganizāciju.

Augstskolu pasniedzēju arodbiedrība pieprasa, lai valdība paraksta papildinājumus kolektīvajā līgumā, par kuriem iepriekš panākta vienošanās ar strādājošo pārstāvjiem.

Pasniedzēji arī aicina ik gadus palielināt bāzes atalgojumu zinātniskajiem darbiniekiem un citiem pētniekiem vismaz par 10%, lai tas 2025.gadā līdzinātos 150% no Lietuvas vidējās darba samaksas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu