Sabiedriskā transporta pārvadātāju zaudējumi deviņos mēnešos pieauguši par 7,3%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Autobusi Rīgas starptautiskajā autoostā.
Autobusi Rīgas starptautiskajā autoostā. Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas sabiedriskā transporta pārvadātāju kopējie zaudējumi šogad deviņos mēnešos bija 153,735 miljoni eiro, kas ir par 7,3% vairāk nekā 2018.gada attiecīgajā periodā, liecina Autotransporta direkcijas publiskotā informācija par sabiedriskā transporta pakalpojumu nozari raksturojošiem rādītājiem un pārskaitītajām valsts budžeta dotācijām.

Sabiedriskā transporta pārvadātāju kopējie ieņēmumi 2019.gada deviņos mēnešos bija 88,951 miljons eiro, kas ir par 9,3% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt izdevumi bija 242,687 miljoni eiro, kas ir pieaugums par 8,5%.

Autotransporta direkcija zaudējumu pieaugumu skaidro ar inflāciju, jo septembrī vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar 2018.gada septembri, pieauga par 2,6%. Turklāt degvielas cenas deviņos mēnešos pieauga vidēji par 2,4%, salīdzinot ar attiecīgo periodu iepriekšējā gadā. Pieauga arī vidējā bruto darba samaksa transporta nozarē - šogad otrajā ceturksnī, salīdzinot ar tādu pašu periodu pērn, tā pieauga par 9,8%.

Republikas pilsētas nozīmes maršrutos pārvadātāju faktiskie zaudējumi šogad deviņos mēnešos bija 112,167 miljoni eiro, kas ir par 8,1% vairāk nekā gadu iepriekš. Dzelzceļa pārvadātāja faktiskie zaudējumi bija 8,406 miljoni eiro, kas ir par 10,1% vairāk nekā gadu iepriekš, reģionālo starppilsētu autobusu pārvadātāju kopējie zaudējumi bija 15,622 miljoni eiro, kas ir par 3,1% vairāk, bet reģionālajos vietējās nozīmes maršrutos pārvadātāju kopējie zaudējumi bija 17,54 miljoni eiro, kas ir pieaugums par 5% salīdzinājumā ar gadu iepriekš.

Pārskatā arī minēts, ka reģionālajos pārvadājumos ar autobusiem kopējās izmaksas šogad deviņos mēnešos salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu pieaugušas par 1,9%. Tostarp par 4% augušas izmaksas transportlīdzekļu vadītāju algām, par 6% pieaugušas izmaksas citu darbinieku algām, par 6% pieaugušas izmaksas, kas saistītas ar sabiedrisko transportlīdzekļu remontu un apkopi, par 1% pieaugušas degvielas izmaksas, bet par 12% pieaugušas pārējo pakalpojumu izmaksas.

Autotransporta direkcija deviņos mēnešos no valsts budžeta saņēma 59,804 miljonus eiro, tostarp 36,923 miljonus eiro, lai segtu zaudējumus sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem, un 15,116 miljonus eiro, lai segtu zaudējumus, kas saistīti ar braukšanas maksas atvieglojumiem. Savukārt dotācija 7,765 miljonu eiro apmērā saņemta kā finansējums dzelzceļa publiskajai infrastruktūrai.

Kopumā 2019.gada deviņos mēnešos sabiedriskā transporta pārvadājumus veica 27 pārvadātāji, ar kuriem noslēgti 54 līgumi par pasažieru pārvadājumiem.

2018.gada deviņos mēnešos kopējie pārvadātāju zaudējumi bija 142,498 miljoni eiro.

Autotransporta direkcija ir vienotas valsts politikas realizētāja pasažieru un kravu pārvadājumu jomā. Tās darbība galvenokārt saistīta ar sabiedriskā transporta - pasažieru pārvadājumu ar autobusu un vilcienu - plānošanu, licenču izsniegšanu kravu un pasažieru komercpārvadājumiem un atļauju izsniegšanu starptautisko pārvadājumu veikšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu