Pieaug darba dēļ izsniegto termiņuzturēšanās atļauju apjoms

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Būvniecības darbi. Ilustratīvs attēls.
Būvniecības darbi. Ilustratīvs attēls. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Turpina pieaugt darba dēļ izsniegto termiņuzturēšanās atļauju (TUA) proporcionālais apjoms, liecina šodien Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) prezentētie dati.

No šogad pirmajā pusgadā izsniegtajām 4630 pirmreizējām TUA, apmēram 45% ir izsniegti strādāšanai jeb darba dēļ. Virs 20% no atļaujām izsniegtas studiju un nedaudz mazāk, bet arī ap 20%, Latvijā esošas ģimenes dēļ.

Deputāti aktīvi iztaujāja PMLP pārstāves par to, kāda ir situācija ar ārvalstu studentiem, kuri Latvijā uzturas studiju dēļ un no kuriem daļa paralēli mācībām arī strādā. PMLP priekšnieka vietniece Maira Roze skaidroja, ka, piemēram, gadījumos, kad studijas tiek mēģināts "vilkt garumā", vairākkārtīgi sākot 1.kursu dažādos mācību priekšmetos, iestāde anulē šīs personas TUA.

Šogad 1.jūlijā TUA kopumā bija izsniegtas 43 438 jeb apmēram 2% Latvijas iedzīvotāju un pastāvīgās uzturēšanās atļaujas 53 145 jeb virs 2% iedzīvotāju.

Statistika arī liecina, ka 2018.gadā izsniegtas 8986 pirmreizējās uzturēšanās atļaujas. No tām aptuveni 42% darba dēļ. Lielākā daļa no pērn saistībā ar nodarbinātību izsniegtajām TUA saņēmuši Ukrainas pilsoņi - 41%, 15% Krievijas un 10% Baltkrievijas pilsoņu.

449 pirmreizējās TUA pērn izsniegtas par dažāda veida investīciju ieguldījumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu