Vācija no 2021.gada segs lielāku daļu NATO izdevumu (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
NATO karodziņš. Ilustratīvs attēls.
NATO karodziņš. Ilustratīvs attēls. Foto: MURAD SEZER/REUTERS

Vācijas segtā NATO ikgadējo izdevumu daļa no 2021.gada palielināsies un būs tāda pati kā Amerikas Savienotajām Valstīm (ASV), trešdien pavēstīja ziņu avoti pirms nākamnedēļ paredzētā NATO līderu samita Londonā.

Ziemeļatlantijas alianses 29 dalībvalstis ir vienojušās par jaunu kopējo līdzekļu budžetu, kurā ASV segto izdevumu daļa samazināsies no pašreizējiem 22,1% līdz 16,35%, bet Vācijas daļa pieaugs no 14.8% līdz 16,35%.

Šogad ASV samaksās apmēram 470 miljonus eiro no visa kopējā finansējuma, kura apjoms ir aptuveni 2,12 miljardi eiro, savukārt Vācija pārskaitīs šim mērķim ap 313 miljoniem eiro.

Vācijai līdzekļu piešķiršanas formulas maiņa nozīmēs papildu finansiālu slogu - vairāk nekā 33 miljonus eiro gadā no 2021.gada, savukārt ASV varēs ietaupīt vairāk nekā 120 miljonus eiro gadā.     

Šis budžets pārstāv tiešu finansējumu dažām NATO kopīgajām operācijām, personālam un iekārtām.

NATO arī tiek netieši finansēta ar nacionālajiem aizsardzības budžetiem. Alianses dalībvalstis ir apņēmušās tērēt aizsardzībai 2% no IKP, bet tikai dažas ir sasniegušas šo mērķi.

Ir cerība, ka vienošanās par jauno finansējuma formulu palīdzēs mazināt plašāku strīdu par izdevumiem starp dalībvalstīm, sacīja ziņu avoti NATO mītnē.

ASV prezidents Donalds Tramps ilgstoši ir kritizējis pārējās alianses dalībvalstis, sevišķi Vāciju, par nepietiekamu ieguldījumu NATO izdevumu segšanā.

Vācija plāno no nākamā gada tērēt aizsardzībai 1,42% no IKP, bet ir paziņojusi, ka vēlas līdz 2021.gadam izpildīt NATO mērķi par 2% no IKP.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu