"Melnās piektdienas" efekts: saradušies profesionālie rindā stāvētāji

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

"Melnās piektdienas" izpārdošanas no ASV izpletušās jau teju visā pasaulē. Šis fenomens radījis jaunu arodu - profesionālos rindā stāvētājus.

Ārvalstu medijos popularitāti iemantojis kāds amerikāņu pāris. Aleksa Granadosa un Stīvens Velaskess piedāvāja par 50 dolāriem stāvēt rindā visu nakti pie kāda veikala Aplendā, Kalifornijas štatā.

Velaskess nesen zaudēja darbu atkritumu šķirošanas uzņēmumā. "Manam vīram ir lieliskas idejas saistībā ar naudu," saka Granadosa.

Naktī pirms atlaidēm strādās viņi abi.

Foto: AP/Scanpix

Noalgot kādu, kas tavā vietā pastāvēs rindā - patiesībā tas nav nekas jauns. Tā dēvētajā pagaidu darbu ekonomikā (gig economy) šāds pakalpojums kļūst arvien pieprasītāks un vieglāk pieejams.

Britu gabaldarbu portālos "Task Rabbit" un "Bidvine" rindā stāvētāja noalgošana maksā ap 15 līdz 20 sterliņu mārciņām.

Savukārt ASV ir aplikācija "Placer", kas veltīta tikai šim pakalpojumam - savās darīšanās aizņemtie var noalgot kādu citu, kurš viņu vietā pagaidīs rindā.

Foto: AFP/SCANPIX

ASV "Melnās piektdienas" izpārdošanas nedēļas nogalē pulcēs apmēram 163 miljonus cilvēku, prognozē Nacionālā mazumtirgotāju federācija. Tā ir puse no visiem Savienoto Valstu iedzīvotājiem.

Granadosa stāsta, ka šādi gadījuma darbi viņai un dzīvesbiedram palīdzot savilkt kopā galus, kamēr viņi meklē pastāvīgu darbavietu.

Neviens no viņiem līdz šim nav bijis "profesionāls" rindā stāvētājs. "Esmu diezgan pārliecināta, ka tā nebūs mūsu pēdējā reize. Tā ir viegla nauda," saka Granadosa.

Viņi savus pakalpojumus izreklamējuši sociālajos tīklos. Vairāki potenciālie klienti jau esot izrādījuši interesi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu