Fotostāsts: Dienvidāfrikas slāpju zeme (2)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: MIKE HUTCHINGS / REUTERS

Pirmie iedzīvotāji Karū reģionu Dienvidāfrikā iesauca par "slāpju zemi", jo sausums tur valdījis vienmēr. Taču gadsimta lielākais sausums senākajā ciemā Grāfā-Reinetā dzīvojošos pārsteidzis nesagatavotus.

Sausuma periods turpinās jau ceturto gadu. No krāna tek brūna, pēc pūstošām zivīm smakojoša strūkliņa. Kad izžuva ūdens otrpus Nkvebas dambim, uz izžuvušās zemes palika desmitiem tūkstoši beigtu zivju. Pie pašvaldības ūdens sūkņiem veidojās garas rindas, gāja bojā simtiem mājlopu, vēsta aģentūra "Reuters".

Iedzīvotājiem bija jāizdara izvēles: nolaist tualetē ūdeni vai nē, uzturēt pie dzīvības savus lopus vai ļaut tiem nomirt. Drīz līdzīgus jautājumus varētu nākties apdomāt arī citās pasaules vietās, kur izsīkst ūdens krājumi.

Foto: MIKE HUTCHINGS / REUTERS

"Šis ir tuksnešains reģions, bet mūsu ūdens rezerves nekad vēl nav izsīkušas. Nekad," stāsta Bukelva Būjsena, kura vada skolu bērniem ar īpašām vajadzībām. Viņai nācās skolotājus sūtīt ūdens sūkņa meklējumos, lai tie varētu atvest bērniem ūdeni. Kad tas neizdevās, audzēkņus nācās sūtīt mājās.

Visā reģionā tika aizvadīta ļoti karsta vasara. Nolija par 75% mazāk nekā parasti.

ANO dati liecina, ka Āfrikas dienvidos 45 miljoniem cilvēku draud bads.

Foto: MIKE HUTCHINGS / REUTERS

Nokaltuši pat visizturīgākie koki un krūmi. No upēm palikušas vien izžuvušas gultnes.

Dienvidāfrikas galvaspilsēta Keiptauna nonāca ziņu virsrakstos pirms pusgada, kad tās ūdens rezerves tika gandrīz iztukšotas un tika ieviestas ūdens kvotas. Taču situācija Karū ir vēl skarbāka.

45 gadus vecā septiņu bērnu māte Valentija Ešo no Umazisahes ciema stāsta, ka ūdens ir tikai dzeršanai - tas nozīmē, ka viņas mājās tualetē netiek nolaists ūdens un mazgāta veļa. Ēdamtrauki tiek noskaloti tikai tad, kad sākuši nelāgi smirdēt. 

"Visa māja smird," viņa saka. "Visi cieš no vēdersāpēm un caurejas."

Ašervilas ciemā skolas direktors Basils Vāltins uzrauga ūdens krājumu piegādi. Viņš norāda, ka cenšas ūdens patēriņu ierobežot līdz minimumam. Dušā viņš pavada tikai minūti, sieva ūdens cisternā ielej ūdeni, kurā mazgājusi traukus.

Pašvaldība veiks dziļurbumus, ierīkos ūdensvadu un izbūvēs 18 miljonu litru lielu rezervuāru, sola tās runasvīrs. Vienlaikus viņš norāda, ka ūdens patēriņš joprojām esot pārāk augsts un iedzīvotājiem vajadzētu vairāk taupīt ūdeni.

Foto: MIKE HUTCHINGS / REUTERS

Kamēr pašvaldības netiek galā ar ūdens krīzi, dienvidafrikāņu labdarības organizācija "Gift of the Givers" veic ūdens piegādes uz ciemiem un pēdējo trīs gadu laikā izurbusi 1800 dziļurbumus, no kuriem divās trešdaļās bija ūdens.

Dienvidāfrikas dabas aizsardzības direktore Luīze Staforda gan norāda, ka urbumi jāveic ļoti uzmanīgi, jo pazemes ūdeņi nav neizsmeļams resurss. Viņa uzsver, ka daži lauksaimniecības veidi, piemēram, citrusaugļu audzēšana, patērē lielu ūdens daudzumu. Tāpat arī sliktā stāvoklī esošo ūdensvadu dēļ ik gadu nākas zaudēt miljardiem litru ūdens. Ūdens ministre Lindive Sisulu šonedēļ nāca klajā ar jaunu plānu, kurā paredzēts šo problēmu atrisināt.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu