Surinamas prezidentam piespriests 20 gadu cietumsods par slepkavībām 1982.gadā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Kara tiesa Surinamā piektdien piesprieda valsts prezidentam Desi Bautersem 20 gadu cietumsodu par politisku pretinieku sodīšanu ar nāvi viņa diktatūras laikā 1982.gadā.

74 gadus vecais Bauterse apmeklē Ķīnu valsts vizītē un pārsūdzēs šo spriedumu, kad viņš nākamnedēļ atgriezīsies valstī, paziņoja viņa advokāts Irvins Kanhajs.

Bauterse, kurš vadījis divus valsts apvērsumus, ir prezidents uz otro amata termiņu un bijis notiesāts par narkotiku kontrabandu, ir dominējis Surinamas politikā kopš 1980.gada militārā puča.

Tiesneses Sintijas Valsteinas-Montoras vadītā karatiesa, kuras sastāvā bija trīs tiesneši, piesprieda sodu par 15 režīma pretinieku sodīšanu ar nāvi 1982.gada decembrī.

Tā sauktās "decembra slepkavības", kad režīms apcietināja un sodīja ar nāvi 13 civilistus un divus armijas virsniekus, ilgi ir metušas ēnu pār Bauterses valdīšanu.

Bauterse ir vienmēr noliedzis savu saistību ar tām un apgalvojis, ka upuri tikuši aizturēti par to, ka plānojuši pretapvērsumu ar ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) atbalstu, un nošauti, kad viņi mēģinājuši aizbēgt.

Bauterses liecības, kuras iesnieguši viņa advokāti, ir pretrunā vairāku liecinieku teiktajam, ka viņš bijis klāt šo nāvessodu izpildes laikā cietoksnī "Fort Zeelandia" valsts galvaspilsētā Paramaribo.

Tiesnese Valsteina savā spriedumā sacīja, ka Bautersem bijusi "noteicoša" loma šajās slepkavībās, jo viņš rūpīgi sagatavojis pamatojumu nāvessodiem, kurus viņš būtu varējis novērst.

Militārie prokurori ierosināja lietu pret Bautersi un 24 citiem aizdomās turētajiem jau 2007.gadā, bet prezidents un viņa politiskie sabiedrotie vairākkārt mēģināja panākt tās izbeigšanu Kongresā.

Lieta ievilkās uz 12 gadiem, kuru gaitā seši no aizdomās turētajiem nomira.

Bauterse, atgriežoties no Ķīnas, plāno pirmdien doties divu dienu vizītē uz Kubu.

Saskaņā ar Surinamas likumiem viņu nevar aizturēt, kamēr nav izsmeltas visas apelācijas iespējas.

Bauterse 1980.gadā vadīja militāru apvērsumu un kļuva par faktisko valsts vadītāju līdz 1987.gadam, kad atkāpās starptautiska spiediena dēļ. 1990.gadā viņš atgriezās pie varas pēc apvērsuma, kas notika bez asinsizliešanas, bet 1991.gadā atteicās no varas.

2010.gadā parlaments ievēlēja Bautersi par valsts prezidentu, un viņš pašlaik ir šajā amatā otru amata termiņu pēc kārtas.

Ievēlēšana par prezidentu pasargāja Bautersi no Interpola aizturēšanas ordera, kas tika izdots pēc tam, kad Nīderlandes tiesa viņam 2010.gadā aizmuguriski piesprieda 11 gadu cietumsodu par kokaīna kontrabandu. 

Bauterse neatzina savu vainu un apgalvoja, ka galveno liecinieku šajā lietā Patriku van Lonu esot piekukuļojusi Nīderlandes valdība. 

Saskaņā ar "WikiLeaks" 2011.gadā nopludinātiem dokumentiem Bauterse aktīvi darbojies narkotiku tirdzniecībā līdz 2006.gadam.    

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu