Pieci ieteikumi, kā Ziemassvētkus svinēt ekoloģiskāk

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: H&M Home

Tiesa, Ziemassvētki ir izšķērdīgs pasākums - daudzi šajā laikā mēdz iztērēties dāvanām un svētku ballītēm, turklāt, arī no ekoloģiskā viedokļa šie svētki nav tie draudzīgākie dabai. Lai šogad negadītos "pāršaut pār strīpu", centies gatavoties svētkiem, vienlaikus padomājot par atkritumu samazināšanu un ekonomiskākām izvēlēm, iesaka portāls "Apartment Therapy".

Izvēlies dabīgo egli

Lai gan Latvijā ir pierasts izvēlēties dabīgās egles, turklāt, nocirstas no pašu meža, tomēr arī mūsu valstī sāk kļūt populāras plastmasas egles. Kaut arī mākslīgo egli var izmanot vairākus gadus pēc kārtas, tā nebirst un reizēm ir pat aprīkota ar LED lampiņām, tomēr ietekme uz dabu tai ir neizmērojami lielāka nekā dabiskajai eglei. Īstā egle laika gaitā satrūdēs vai to būs iespējams izmantot kurināšanai vai arī nodošanai speciālā punktā, kas beigu beigās nenodarīs kaitējumu apkārtējai videi. 

Foto: CB2/Publicitātes foto

Darini rotājumus pašu rokām

Atsakies no plastmasas bumbām, vizuļiem un plastmasas virtenēm. Tā vietā pagatavo rotājumus pašu rokām, iesaisti bērnus vai sarīko rotājumu darināšanas meistarklasi kopā ar draugiem. Nopūt ar zelta krāsu čiekurus vai izveido virteni no zīlēm vai riekstiem vai pat popkorna. Radi papīra ziedus, kurus iekabināt egļu zaros, izveido dzijas bumbas vai izgriez sniegpārsliņas. Tāpat lietā var likt vecās bumbas, kuras tā vien gribas izmest - nopūt tās baltā, sarkanā, zelta, pelēkā vai melnā krāsā un ar līmes pistoli aplīmē bumbas ar pērlēm, lentītēm vai sīkām bumbiņu virtenēm. 

Foto: Anthropologie

Izvairies no plastmasas

Bieži vien ballītēs labs sabiedrotais ir plastmasas trauki - pacienā draugus, bet pēcāk izmet atkritumus ar visiem traukiem. Diemžēl šī gauži vieglā metode ir ārkārtīgi kaitīga dabai. Izvēlies draugiem un radiem pasniegt maltīti no keramikas traukiem, bet jau gatava ēdiena vietā pagatavo maltīti. 

Foto: H&M Home

Izvēlies dāvanas gudri

Dāvanu pasūtīšana no interneta veikaliem reizēm pamatīgi atvieglo dāvanu meklēšanu, taču, atnākot pasūtījumam, reizēm atliek samierināties ar plastmasas iepakojumu kaudzēm, kastēm un putuplasta pildījumu. Tā vietā iegādājies dāvanas veikalos vai pagatavo tās - uzcep cepumus un iesaiņo tos glītā kartona kastē, radi auskarus ģimenes sievietēm, uzadi šalles, cimdus, cepures. Tāpat radi un draugi novērtēs arī dāvanu kartes, kas dažkārt ir daudz praktiskākas nekā neveiksmīgi nopirkta dāvana.  

Foto: Unsplash

Dāvanas saiņo atkārtoti izmantojamā iepakojumā

Katri Ziemassvētki pienāk ar jaunu dāvanu papīra kaudzi, liekiem dāvanu maisiņiem un līmlentes atgriezumiem. Tā vietā izvēlies dāvanas saiņot glītās kartona kastēs, kas pēcāk dāvanas saņēmējam noderēs mantu uzglabāšanai, dekorēšanai vai citiem praktiskiem nolūkiem. Tāpat dāvanu saiņošanai var izmantot japāņu metodi - iesaiņo kastes vai neordināras formas priekšmetus auduma lakatā. Šādu dāvanu iesaiņojumu varēs izmantot kā lakatu vai dāvanu saņēmējs audumu atkārtoti varēs izmantot cita dāvanas saiņošanai.  

Foto: H&M Home
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu