"Enefit": Latvijā jāievieš atbalsta mehānisms saules paneļu uzstādīšanai (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Latvijā jāievieš atbalsta mehānisms saules paneļu uzstādīšanai un jāizglīto sabiedrība par atjaunojamo energoresursu jautājumiem, otrdien seminārā "Tīras enerģijas pakete un Nacionālais enerģētikas un klimata plāns - atjaunojamo energoresursu perspektīvas Latvijā" pauda SIA "Enefit Latvija" valdes loceklis Krists Mertens.

Viņš stāstīja, ka Latvija ar saules paneļu uzstādīto jaudu šobrīd būtiski atpaliek no pārējām Baltijas reģiona valstīm. Tostarp Igaunijā ir būtisks pieaugums saules paneļu uzstādīšanā, kas saistīts ar valsts atbalsta ieviešanu, savukārt Lietuvā pieaugums ir lēns, bet tuvākajos gados plānots ieviest jaunas atbalsta programmas, kas stimulēs saules paneļu uzstādīšanu. 

Mertens norādīja, ka viens no būtiskākajiem iemesliem, kādēļ Latvijā kopējā uzstādītā jauda saules paneļiem ir zema, ir tieši saistīts ar sabiedrības pirktspēju, taču liela ietekme ir arī atbalsta instrumentu trūkumam.

Viņš pauda, ka Latvijai vajadzētu ieviest atbalsta mehānismus, kas stimulētu saules paneļu uzstādīšanu. Tāpat nepieciešams izglītot sabiedrību, jo iedzīvotājiem negatīvu priekšstatu par atjaunojamiem energoresursiem radījis viss, kas saistīts ar obligātā iepirkuma komponenti (OIK).

Mertens uzsvēra, ka sabiedrībai jāskaidro ne tikai atjaunojamās enerģijas lietderību, bet arī Nacionālā enerģētikas un klimata plāna nozīme kopumā. 

Latvijas Vēja enerģijas asociācijas valdes loceklis Andris Vanags teica, ka pēdējos desmit gados ir strauji samazinājušās ražošanas izmaksas gan vēja, gan saules enerģijas ražošanai. 

Viņš pauda, ka Latvijai ir liels potenciāls vēja enerģijas ražošanai, un tam būtu liela nozīme tautsaimniecībā. Vanags uzsvēra, ka Latvijai vēja parki ir neapgūts potenciāls, ko var izmantot nākamos desmit gados, jo izmaksu ziņā vēja enerģija ir efektīvākais un labākais risinājums. 

Tāpat Vanags minēja, ka Latvijā industrijai trūkst politiskais atbalsts un ir nepieciešamas ilgtermiņa plāns atjaunojamo energoresursu sektorā. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu