Neierastā vietā atklāta jauna pterozauru suga

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Julius T. Csotonyi

Pētnieki identificējuši iepriekš nezināmu pterozauru sugu, kas uz zemes eksistējusi pirms 95 miljoniem gadu.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Scientific Reports”, aprakstītas īpaši labi saglabājušās atliekas no radījuma, kas Libānas kaļķakmens karjerā tika atklātas pirms 15 gadiem.

Zinātnieki saka, ka šis radījums dzīvoja Tetisa okeāna tuvumā - senais okeāns, kas mezozoja ērā atradās starp Gondvānas un Laurāzijas kontinentiem.

Pterozauri bija lidojoši reptiļi, kas debesīs valdīja dinozauru ēras laikā. Lai arī pterozauru atliekas ir atrodamas visos mūsdienu kontinentos, tomēr fosiliju daudzums dažādās vietās ir ļoti atšķirīgs. Viens no reģioniem, kurā ir atrasti tikai nedaudzas pterozauru fosilijas, ir Āfrikas kontinents, tā skaitā arī Arābijas pussala.

Jaunais atklājums ir vispilnīgākā pterozaura fosilija, kas atrasta šajā reģionā.

“Pterozauru fosilijas joprojām ir relatīvi reti sastopamas Āfrikas kontinentā. Šajā pētījumā mēs aprakstam vislabāk saglabājušos pterozaura paraugu,” komentēja pētījuma autors Aleksandrs Kelners.

Turklāt pētnieki uzskata, ka izpētītā fosilija norāda uz to, ka pterozauri bija krietni daudzveidīgāki, nekā uzskatīts iepriekš.

“Šo sugu daudzveidība bija daudz lielāka, nekā mēs vispār varējām iedomāties,” paziņojumā teica viens no pētījuma līdzautoriem Maikls Kaldvels.

Jaunā pterozauru suga nosaukta par “Mimodactylus libanensis”, un tā veido jaunu zobaino pterozauru grupu, kas ir cieši saistīta ar Ķīnas pterozauru sugu “Haopterus gracilis”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu