Vāc parakstus, lai kompensējamo zāļu sarakstā iekļautu zāles plaušu vēža ārstēšanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par plaušu vēža divu apakšdiagnožu ārstēšanai paredzēto medikamentu iekļaušanu valsts kompensējamo zāļu sarakstā.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Harijs Gals. Viņš skaidroja, ka Nacionālajam veselības dienestam (NVD), konsultējoties ar Saeimu un Veselības ministriju, būtu jāiekļauj divas plaušu vēža apakšdiagnozes - "ALK" un imūnterapiju pie "PD-1L >50%" - kompensējamo medikamentu sarakstā.

Gals zināja stāstīt, ka birokrātiskais darbs ir jau paveikts un visi aprēķini jau ir NVD rīcībā.

Iniciatīvas pieteikumā skaidrots, ka šādu izmaiņu rezultātā ik gadu desmit līdz 100 pacienti ar plaušu vēzi varēs dzīvot nevis sešus mēnešus ar zemu dzīves kvalitāti, bet gan līdz pat 34 mēnešiem un ar augstu dzīves kvalitāti.

"Kopumā trīs gadu laikā tie būtu vairāk nekā 200 cilvēku valstī. Turklāt iegūtā dzīves kvalitāte arī kombinācijā ar terminālu diagnozi nozīmēs, ka tie būs sociāli un ekonomiski aktīvi iedzīvotāji," pauda Gals.

Viņš tāpat akcentēja, ka pēc zāļu iekļaušanas sarakstā papildus būtu jāizvērš informatīvā kampaņa, lai palielinātu sabiedrības ticību veselības aprūpes sistēmai. Gala ieskatā tas motivētu potenciālos pacientus ar aizdomām par šo slimību vērsties pie ārsta savlaicīgi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu