Vācijas sociāldemokrāti ievēl partijas valdi

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Vācijas sociāldemokrāti (SPD) sava kongresa otrajā dienā ievēlējuši jaunu partijas valdi, kurā nav iekļuvuši daudzi SPD vecajiem, kas iestājas par kancleres Angelas Merkles vadītās "lielās koalīcijas" saglabāšanu.

Kā ziņots, kongresa pirmajā dienā delegāti apstiprināja SPD līdzpriekšsēdētāju amatos divus relatīvi mazpazīstamus partijas kreisā spārna pārstāvjus Norbertu Valteru-Borjānu un Saskiju Eskenu, kas iepriekšējās nedēļas nogalē uzvarēja SPD līderu vēlēšanās.

Viņi abi asi kritizējuši sadarbību ar Merkeles pārstāvētajiem kristīgajiem demokrātiem (CDU) un viņu Bavārijas māsaspartiju Kristīgi sociālo savienību (CSU), taču koalīciju kongresā aizstāvēja partijas aparāta pārstāvji un pašreizējie valdības ministri.

Sestdien 600 kongresa delegāti debatēja par sociālajiem jautājumiem, izskanot prasībām padarīt pabalstu izmaksas nosacījumus mazāk stingrus, paaugstināt minimālo algu, reformēt sociālās aprūpes sistēmu un pensiju sistēmu, kā arī darbu no mājām pasludināt par vispārējām tiesībām.

Berlīnes mērs Mihaels Millers aicināja delegātus būt drosmīgākiem un uzņemties lielākus riskus. "Kad laiki mainās, mums, SPD, arī jābūt spēkam sniegt jaunas atbildes un iet jaunus ceļus," uzsvēra Millers.

Taču partijas valdes vēlēšanu pirmajā kārtā nedz Millers, nedz līdzšinējais partijas priekšsēža vietnieks Ralfs Štegners nespēja iegūt nepieciešamo balsu skaitu un izstājās no tālāka cīņas. Valdē netika ievēlēts arī Ārlietu ministrijas valsts ministrs Nīlss Annens.

Pirmajā balsošanas kārtā cieta neveiksmi arī ārlietu ministrs Heiko Māss, kurš gan valdē tika ievēlēts otrajā kārtā.

Valdē tika ievēlēta arī ģimenes lietu ministre Franciska Gifeja un vides ministre Svenja Šulce.

Tajā pašā laikā, lai izvairītos no pārāk asas partijas kreisā spārna un centriski noskaņoto delegātu sadursmes, partijas funkcionāri palielinājuši līdzpriekšsēdētāju vietnieku skaitu, tādējādi nodrošinot pārstāvniecību abiem grupējumiem.

Tomēr pēdējie aptauju rezultāti, domājams, nepacilās kongresa delegātu garastāvokli.

Saskaņā ar raidorganizāciju RTL un "n-tv" kārtējo aptauju "Trendbarometer", kuras rezultāti publicēti sestdien, atbalsts SPD nokrities vēl par trim procentpunktiem, un tagad par sociāldemokrātiem būtu gatavi balsot vairs tikai 11% vāciešu.

Tādējādi SPD tagad ir tikai ceturtā populārākā Vācijas partija, atpaliekot no CDU/CSU, kuru atbalsta 28% vāciešu, zaļajiem, kas vēlēšanās varētu cerēt uz 22% balsu, un no eiroskeptiķu partijas "Alternatīva Vācijai", kas bauda 14% aptaujāto atbalstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu