Klimata pārmaiņas un tehnoloģiju attīstība var ievērojami pastiprināt nevienlīdzību sabiedrībā (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Klimata pārmaiņas un tehnoloģiju progress var radīt jauna veida nevienlīdzību cilvēces attīstībā, secināts ANO ziņojumā, kuru paredzēts publiskot pirmdien.

"Cilvēces attīstības ziņojumā 2019" norādīts, ka, ja klimata pārmaiņas un tehnoloģiju attīstība netiks kontrolētas, tās var izraisīt sabiedrībā tādas pārmaiņas, kādas nav pieredzētas kopš rūpnieciskās revolūcijas.

Klimata pārmaiņas un katastrofas padziļina esošās sociālās un ekonomiskās problēmas, norādīts ziņojumā.

"Plaisai starp dzīves līmeņiem sašaurinoties (..), attīstījušās prasmes, kādas cilvēkiem būs nepieciešamas, lai konkurētu nākotnē," ziņojuma priekšvārdā norādījis ANO Attīstības programmas (UNDP) vadītājs Ahims Šteiners, norādot uz izglītību un tehnoloģijām.

Saskaņā ar UNDP datiem valstīs ar ļoti augstu tautas attīstības līmeni pieslēgums fiksētiem platjoslas tīkliem pieaug 15 reizes ātrāk nekā valstīs ar zemu tautas attīstības līmeni. To pieaugušo proporcija, kuru izglītības līmenis ir augstāks par vidējo, pieaug vismaz sešas reizes ātrāk.

Tās lietas, kas kādreiz tika uzskatītas par vēlamām, piemēram, studēšana universitātē vai platjoslas pieslēgums, kļūst arvien nozīmīgākas panākumu gūšanai un nākotnē tas būs būtiskas, norādījis ziņojuma vadošais autors Pedru Konseisau.

Ziņojumā arī konstatēts, ka nevienlīdzība ir cēlonis protestiem, kas vērojami visur pasaulē, sākot no Honkongas un beidzot ar Čīli.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu