Somijas priekšlikums varētu palielināt Latvijas lauku attīstības finansējumu par €117 miljoniem (13)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Traktors uz ceļa. Ilustratīvs attēls
Traktors uz ceļa. Ilustratīvs attēls Foto: Paula Čurkste/LETA

Somijas prezidentūras priekšlikums Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžetam varētu palielināt Latvijas lauku attīstības finansējumu par 117 miljoniem eiro, aģentūru LETA informēja Zemkopības ministrijā (ZM).

Somija, kas šobrīd ir ES prezidējošā valsts, ir nākusi klajā ar savu priekšlikumu par ES daudzgadu budžetu 2021.-2027.gadam.

Priekšlikums, salīdzinot ar Eiropas Komisijas sākotnējo piedāvājumu, ietver kopējās ES lauku attīstības aploksnes palielināšanu kopumā par 11,25 miljardiem eiro. 

Saskaņā ar provizorisko aprēķinu un, ņemot vērā esošā perioda Latvijas lauku attīstības finanšu aploksnes daļu no kopējās ES lauku attīstības aploksnes, Latvijas lauku attīstības finansējums 2021.-2027.gadam varētu tikt papildinātas par 117 miljoniem eiro, ja valstu vadītāji, pieņemot lēmumu par nākamā plānošanas perioda budžetu, par to vienosies, norāda ZM.

Plānots, ka priekšlikumā iekļauto budžeta palielinājumu 117 miljonu eiro apmērā Latvijā būs iespējams novirzīt ne tikai vides un klimata mērķu īstenošanai, bet arī lauku teritoriju attīstībai, lauksaimnieku konkurētspējas veicināšanai, kā arī lauku dzīvotspējas sekmēšanai.

"Lauksaimniecība un lauku dzīvotspēja ir Latvijas valsts vērtība. Tā ir ievērojama un patiesi nozīmīga daļa no mūsu valsts eksporta un tautsaimniecības kopumā. Tādēļ mums ir jādara viss iespējamais, lai atbalstītu Latvijas lauksaimniekus, nodrošinot visdažādākos atbalsta mehānismus kā Latvijas, tā arī ES līmenī," uzsvēris zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK).

ZM norāda, ka gala lēmumu par kopējo ES daudzgadu budžetu 2021.-2027.gadam, tai skaitā par Somijas prezidentūras priekšlikumu, pieņems ES dalībvalstu vadītāji - prezidenti un/vai premjerministri - provizoriski 2020.gada otrajā pusgadā.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu