ST priekšsēdētāja apstiprināta par Latvijas pārstāvi EP padomdevējiestādē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele
Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele Foto: Evija Trifanova/LETA

Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētāja Ineta Ziemele decembra sākumā ir apstiprināta par Latvijas pārstāvi Eiropas komisijā par demokrātiju caur tiesībām (Venēcijas komisija), pavēstīja ST pārstāve Ketija Strazda.

Par viņas aizstājēju apstiprināts ST tiesnesis Aldis Laviņš.

Venēcijas komisija ir Eiropas Padomes padomdevēja institūcija konstitucionālo tiesību jautājumos. Venēcijas komisijas loma ir sniegt tiesisku atbalstu tās dalībvalstīm un it īpaši palīdzēt valstīm, kuras vēlas panākt savu tiesisko un institucionālo struktūru atbilstību Eiropas standartiem un starptautiskajai pieredzei demokrātijas, cilvēktiesību un tiesiskuma jomā. Tā arī palīdz nodrošināt kopējā konstitucionālā mantojuma izplatīšanu un nostiprināšanu. Venēcijas komisijai ir unikāla loma konfliktu risināšanā, un tā sniedz "ātro konstitucionālo palīdzību" valstīm pārejas posmos.

Strazda skaidroja, ka Venēcijas komisijas individuālie biedri ir universitāšu publisko un starptautisko tiesību profesori, augstāko un konstitucionālo tiesu tiesneši, nacionālo parlamentu deputāti, kā arī virkne ierēdņu. Tie ir neatkarīgi eksperti, kas ar dalību demokrātiskās institūcijās vai ar savu ieguldījumu tiesību un politikas zinātnē ir sasnieguši augstu profesionālo novērtējumu sabiedrībā. Eksperti Venēcijas komisijā darbojas individuālā statusā un nav ietekmējami.

Līdz šī gada decembrim Latvijas individuālais biedrs Venēcijas komisijā bija ST pirmais priekšsēdētājs Aivars Endziņš, savukārt ST bijušais priekšsēdētājs Gunārs Kūtris bija viņa aizstājējs.

Strazda atzīmēja, ka ST ir aktīvi iesaistījusies Venēcijas komisijas darbā. Piemēram, ST regulāri gatavo informāciju Venēcijas komisijas oficiālajam izdevumam "Konstitucionālais tiesu prakses biļetens", kā arī dod ieguldījumu Venēcijas komisijas publicētajos pētījumos. ST ir arī aktīva dalībniece Venēcijas komisijas izveidotajā forumā, kas ļauj Venēcijas komisijas dalībvalstu konstitucionālajām tiesām un tām pielīdzināmām institūcijām operatīvi pieprasīt un sniegt informāciju par ārvalstu tiesisko regulējumu un tiesu praksi dažādos jautājumos.

ST kopā ar Venēcijas komisiju ir organizējusi dažādas starptautiskās konferences un seminārus par aktuāliem konstitucionālo tiesību jautājumiem. Pēdējā kopīgi organizētā konference bija ST 20.gadadienai veltīta starptautiska konference "Konstitucionālās tiesas aktīvisms demokrātiskā valstī". Konferencē izskanējušie priekšlasījumi izdoti arī krājumā, kas latviešu un angļu valodā pieejams ikvienam interesentam elektroniskā formātā. Venēcijas komisijas prezidents Džanni Bukikkio piedalījās arī 2018.gada maijā ST organizētajā starptautiskajā konferencē "Konstitucionālo tiesu loma globalizētajā pasaulē 21. gadsimtā".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu