Kādā veidā bez antivīrusu lietotnēm var pasargāt savu viedierīci?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Samsung viedtālrunis
Samsung viedtālrunis Foto: Linas Puodzius

Mūsdienās, kad lielāko daļu savu datu uzglabājam digitālajā vidē, katram lietotājam vajadzētu rūpēties par savu viedierīču drošību. Vislabāk zināmais vieds, kā pasargāt ierīci no nelabvēļiem, ir antivīrusu programmas, taču tā nav vienīgā iespēja, kā parūpēties datu drošību. Samsung ir apkopojis citus noderīgus veidus un lietotnes, kas vēl vairāk garantēs jūsu ierīču drošību.

Internetā meklējot drošības programmas savai viedierīcei, var saņemt garu antivīrusu programmu sarakstu. Var rasties iespaids, ka tā ir vienīgā iespēja, kā pasargāt savu telefonu. Taču patiesībā ir arī daudz citu lietotņu, kas var palielināt drošību jums aktuālākajā jomā.

Pirmais solis ir viedierīces operētājsistēma. Tehnoloģiju ražotāji vairākas reizes gadā saviem lietotājiem piedāvā operētājsistēmas atjauninājumus, kas novērš drošības trūkumus un piedāvā droša Wi-Fi tīkla iespējas, tā nodrošinot ierīcēs uzkrāto datu drošību.

Papildus var izmantot arī citas lietotnes, kas tikai pastiprinās ierīces drošību. Esam apkopojuši ieteikumus, kas palīdzēs pilnvērtīgi parūpēties par viedierīces drošību, un drošības lietotnes, ko var lejupielādēt ierīcēs ar “Android” operētājsistēmu.

„Applock“ – droša vieta privātiem datiem

„DoMobile Lab“ ražotāja radītais „Applock“ ir viena no labākajām “Android“ lietotnēm, kas paredzēta, lai noslēgtu lietotnes viedierīcē tikai ar jums zināmu paroli. Vienalga, vai tā ir bilžu galerija, pieraksti, īsziņas vai pat sociālo tīklu lietotne – tā būs pieejama tikai telefona īpašniekam. Lietotne ne tikai pasargā no nelabvēļiem, bet arī atvieglo ikdienu, ja telefonu izmanto arī bērni: “Applock” ļauj noslēpt saturu un pasargāt dokumentus, kurus bērni netīšām var izdzēst.

Pirms lejupielādējat „Applock“, pārliecinieties, vai jūsu telefonā jau nav uzstādīta līdzīga funkcija, jo tehnoloģiju ražotāji jaunākajos telefonos ir iestrādājuši papildu datu drošības risinājumus. Piemēram, Samsung ierīcēs konfidenciālu informāciju var ievietot „drošajā mapē“ jeb Secure Folder, kas būs pieejama, tikai ievadot paroli. Tas ļoti noder, ja vēlaties arī viedtālrunī nodalīt savu privāto un darba vidi.

„Bouncer“ – par piekļuvēm parūpējas jūsu vietā

„Bouncer“ ir viena no jaunākajām drošības lietotnēm, kas palīdz viegli kontrolēt jūsu piešķirtās piekļuves trešajām pusēm. Daudzas no lietotnēm prasa atļauju saņemt piekļuvi jūsu privātajiem kontaktiem, atrašanās vietai vai citiem datiem, kurus lielākoties apstiprinām un pēc tam aizmirstam izslēgt. Jo vairāk pieejas privātajiem datiem jūs sniedzat, jo lielāks risks tos pazaudēt. Tāpēc, ja vairs neizmantojat lietotnes, ieteicams izslēgt arī tām piešķirtās piekļuves pie datiem.

Lietotne „Bouncer“ būtībā to var izdarīt jūsu vietā. Varat atļaut noteikt atrašanās vietu lietotnei „Facebook“, savukārt „Bouncer“ pārjautās, vai to vēlaties īslaicīgi. Ja jā, piekļuves apstiprinājums pēc laika tiks automātiski izdzēsts. Tā varēsiet vieglāk izmantot lietotnes, neuztraucoties, ka kāds neatbilstoši izmantos jūsu privāto informāciju.

„GlassWire“ – uzticama lietotņu kontrole

Jaunākajās ierīcēs ieinstalēta mākslīgā intelekta tehnoloģija nepārtraukti vēro, kādas darbības izpilda lietotājs, un no tā mācās. Piemēram, Samsung viedierīces atceras, kādas lietotnes telefona saimnieks izmanto visbiežāk, tā optimizējot ierīces veiktspēju un izslēdzot neizmantotas lietotnes, savukārt „Knox“ drošības sistēma pārbauda, vai ierīcē nav ļaunprātīgu lietotņu, un, ja tādas atrod, tad piedāvā nekavējoties izdzēst.

Taču, ja jūsu viedierīcei nepiemīt šādas funkcijas, „GlassWire“ palīdzēs sasniegt līdzīgu rezultātu. Lietotne reālajā laikā piedāvā apskatīt, cik daudz datu patērē lietotnes, un iesaka, kuras no tām vajadzētu izslēgt. Papildus saņemsiet brīdinājuma paziņojumus, ja kāda no programmām zog jūsu datus.

„LastPass“ paroļu pārvaldīšanai

Visdrošāk ir katrā vietnē vai lietotnē izmantot atšķirīgu paroli, taču, ievērojot šo noteikumu, var būt grūti visas paroles atcerēties. Šādos gadījumos ļoti ērta būs tieši jūs viedierīces ražotāja piedāvātā autentifikācijas sistēma – piemēram, Samsung viedtālruņos ir pieejams „Samsung Pass“, kurā var droši uzglabāt visas savas paroles. Taču, ja jūsu viedierīces ražotājs vēl nepiedāvā šādu pakalpojumu, var lejupielādēt visiem „Android“ telefoniem pieejamo lietotni „LastPass“.

Lietotne ļauj pasargāt visas esošās paroles un PIN kodus zem vienas izvēlētās pamata paroles. Tā ne tikai neaizmirsīsiet savus pieslēgšanās datus, bet arī varēsiet turēt tos drošībā, izvēloties papildu autentifikāciju. Tad varēsiet būt droši, ka bez jūsu atļaujas nepiederošas personas pie jūsu informācijas nepiekļūs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu