Vai katram cilvēkam zvaigznēs rakstīts savs dejas tips?

Gerda Pulkstene
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes

Vairāk nekā 20 gadi kopā ar eksotiskajām dejām – čigānu (romu), indiešu, flamenko un vēderdejām. Tā ir eksotisko deju centra "Alegria" vadītājas Ilzes Zariņas ikdiena. Tuvojas jubilejas koncerts, tāpēc aicinājām Ilzi uz nelielu sarunu, šoreiz par deju atbilstību katram no mums.

Ilze vada nodarbības, rada dejas, nodod saviem skolniekiem citu horeogrāfu dejas, organizē deju pasākumus, koncertus. Šīs sezonas galvenais plāns – izplānot un sagatavoties deju centra "Alegria" 20 gadu jubilejas koncertam "4 dzīves’’, kas notiks 25.aprīlī LNB. 

Par Ilzi Zariņu: tiesību zinātņu maģistre, dejotāja, horeogrāfe, Eksotisko deju centra "Alegria’’ direktore. Hobiji - gleznošana un astroloģija.

"Četras dzīves" – kāpēc tāds jubilejas koncerta nosaukums?

Koncertā būs pārstāvēti četri deju stili – flamenko, vēderdejas, indiešu deja un čigānu (romu) dejas. Katrs stils ir kā atsevišķs kopums, noteikta reģiona tautu kultūras vērtība ar savu vēsturi un attīstību. Iedziļināties līdz pamatiem katrā no šiem stiliem prasa vismaz vienu dzīvi. Tīrā matemātika: četri stili = četras dzīves.

Šosezon koncertā mēs nevis ‘’miksēsim’’ stilus kā līdz šim, bet centīsimies parādīt deju stila būtību, veltot katram stilam savu uzvedumu.

Pēdējos gados tu aizraujies ar astroloģiju. Kā tu līdz tam nonāci?

Interese bija jau jaunībā. Bet nepiespiedos meklēt grāmatas un vajadzīgos cilvēkus, lai mācītos, ko ļoti nožēloju. Tolaik deviņdesmito sakumā bija viena unikāla tikšanās ar grāfu, astrologu Sergeju Vronski, kas atstāja paliekošu iespaidu. Vēlāk lietas notika pašas no sevis.

Un skatoties atpakaļ – tolaik ar manu ugunīgo temperamentu, kāda no manis tolaik būtu pētniece?! Es steidzos dzīvot.

Vai dejošana ‘’runājas’’ ar astroloģiju? Kā tas ir savietojams kopā - deja taču ir aktīva, bet astroloģija – mierīga domāšana un iedziļināšanās?

Manuprāt, abas ļoti labi saprotas. Ir daudz kopīgā: pirmkārt, dejošana jau ir domāšana, nevis impulsīvu kustību izpildīšana. Otrkārt, lai saprastu lietas (personības vai dejas) būtību, nepieciešama analīze.

Un treškārt, astroloģija skaidro lietas, kas ir pamata elementi dejā: raksturs, kultūra un temperaments.

Foto: Publicitātes foto

Astroloģijā ir 4 stihijas - uguns, zeme, gaiss un ūdens. Vai tas ir kaut kā saistīts arī ar koncerta nosaukumu ‘’Četras dzīves’’?

Zemapziņā noteikti.

Domāju, ka katrs deju stils tomēr vairāk vai mazāk izvēlas sava temperamenta dejotāju.

Kā tu astroloģiski pazītu dejotāju? Ir kāda planēta vai zvaigzne debesīs, kas atbild tieši par dejošanu?

Par zvaigznēm nudien nezinu, bet zinu, ka, piemēram, Ūdensvīra zīmē dzimušajiem ir lielākas artistiskās un kustību dotības. Tātad teorētiski, ja par Ūdensvīra zīmi atbild planēta Urāns, tad tas būtu dejotāju aizstāvis.

Uzskatu, ka cilvēka dzimšanas kartē ir rakstīts, ir kustību mākslā potenciāls vai nav.

Vispār par kustību atbild planēta Merkurs. Tātad būtu labi, ja Merkurs atrastos gaisa vai uguns zīmē, kas dotu vaļu brīvi kustēties gan prātam, gan ķermenim.

Par skaistu kustību un mākslu kopumā atbild planēta Venēra, kurai labāk būtu atrasties labos aspektos ar Sauli, Merkuru vai Marsu.

Planēta Neptūns ir mākslinieku planēta, kas vienlaicīgi, atrodoties stiprā pozīcijā, piemēram, ūdens zīmē, dod talantu gan mākslā, gan mūzikā. Par cilvēka darbu un aktivitāti kopumā atbild planēta Marss, sekojoši aktīvs un stiprā pozīcijā esošs Marss arī palīdzēs dejotāja karjerā. Esmu skatījusies mūsu latviešu dejotāju kartes.

Foto: publicitātes

Piemēram...

Vija Vētra – Ūdensvīrs (6.februāris), klasisks gadījums. Mana skolotājai tautas dejās Aijai Baumanei Saule dzimšanas brīdī atradās Lauvas zīmē, tāpat arī latviešu baletdejotājam Mārim Liepam, kas, papildus citiem planētu stāvokļiem nosaka cilvēka noslieci uz skatuvi un rampas ugunīm, māku būt artistiskam, lai izpelnītos uzmanību un ovācijas. Zinu, piemēram, pašlaik spēka zenītā esošu rīdzinieku, indiešu klasiskās dejas dejotāju Alekseju Furdaku (skatuves vārds Gaura Nataradžs), kurš ir īsts briljants – dzimis zem Ūdensvīra zvaigznes. Bet vēlreiz saku – ir jābūt potenciālam natālajā kartē un norādēm uz potenciālu mākslā un kustībā.

Un kā ar tevi – zvaigznes atklāj, ka jādejo?

Tas arī bija viens no iemesliem, kāpēc meklēju astroloģiju, lai noskaidrotu, kas es īsti esmu – dejotāja vai juriste? Atbildes meklēju vēl joprojām. Manas personības mājā pirmā planēta ir Neptūns, tātad māksla kā tāda ir manas personības izpausme. Karjeras mājā, kas ir Lauvas un Jaunavas zīmēs – atrodas Marss un Urāns – tātad mans darbs var būt saistīts ar skatuvi, rūpīgu roku darbu un vienlaicīgi ar kaut ko oriģinālu. Varbūt tas norāda uz flamenko, kur ir nepieciešamas skaistas rokas?

Savukārt mākslas dieviete Venēra ir tuvu Saulei un savās mājās – Vērsī, kas nosaka tās lielo jaudu. Secinājums ir - vairāk mākslas nekā jurisprudences.

Foto: publicitātes

Kā noteikt, kura jaunā dejotāja ir piemērota kuram dejas stilam? 

Es iepazīstu dejotāju pakāpeniski. Primārais ir pašas dejotājas interese, izskats, ķermeņa uzbūve, acu un matu krāsa. Kustību specifika. Tālāk temperaments.

Jāsaka, ka visas mūsu studijas dejas ir temperamentīgas. Varbūt vienīgi vēderdejas un Bolivudas stils reizēm ieslīgst tādā kā vieglā melanholijā.

Dejotājs tikai tad ir vērtīgs, ja tas ir jaudīgs. Skatītājs no dejotāja gaida enerģiju. Vismaz flamenko un čigānu dejās noteikti.

Tātad izceļas holeriķi un sangviniķi?

Tā sanāk. Gaisa un uguns zīmēm ir vieglāk uztvert kustību un aizrauties. Bet atkal jau – būtu jāskatās dejotāja karte: kura stihija dominē. 10 planētas - kurās stihijās ir dominējošais īpatsvars. Galu galā mēs esam amatieru studija, kur ir dažādu profesiju un temperamentu cilvēki.

Taisām eksperimentu? Pieteiksim uz jūsu deju centru dejotājas iesācējas, kuras tu varēsi "notestēt" pēc astroloģiskajiem datiem un ieteikt deju stilu?

Kāpēc gan ne? Uz katru stilu pa trim dejotājām. Kopā sanāk 12. ideāli eksperimentam, piemēram, uz 1 mēnesi. Ceru, ka apstiprināšu savu teoriju, ka sievietes ar planētu īpatsvaru uguns vai zemes stihijā izvēlēsies flamenko vai čigānu dejas. Sievietes ar planētu īpatsvaru gaisa un ūdens stihijā priekšroku dos Bolivudas stilam un vēderdejām.

Kur būtu jāpiesakās?

Sāksim eksperimentu pēc Jaunā gada, labi? Lūdzu, piesakieties uz manu epastu: alegria.ilze@inbox.lv Gaidīšu aktīvākās, kas nebaidās eksperimentēt!

Paldies, Ilze, par sarunu! Tiksimies, apkopojot rezultātus!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu