Dodies ar ģimeni piedzīvot īstu Ķīnas pasaku

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evaldas Lasys

Ar iespaidīgām, unikālām un ar rokām gatavotām trīsdesmit gaismu laternu kompozīcijām apmeklētājus šogad pārsteidz festivāls “Lielās Ķīnas laternas: Visuma zīmes”, kas vēl tikai nepilnu mēnesi - līdz 5.janvārim norisināsies Pakrojas muižā, Lietuvā.

Iespaidīgs ir arī tehniskais nodrošinājums un komanda, kas šo festivālu šogad organizējusi. Divdesmit mākslinieku komanda trīs nedēļu garumā strādāja pie kompozīciju izveides un laternu konstrukcijām un to uzstādīšanas pēc mākslinieku priekšrakstiem, kuri šī gada festivāla eksponātus gatavoja Ķīnā. Laternas uzstādītas, izmantojot 16 000 metru ķīniešu zīda, vairāk nekā 10 000 spuldzīšu, kurām strāvas padevi nodrošina 6 km garš elektrības kabelis, un viss šis festivāls ceļojis sešos jūras konteineros no pašas Ķīnas.

Jāteic, ka šis ir vienīgais šāda mēroga gaismas laternu festivāls Baltijas valstīs!

Arī šogad Baltijā – Lietuvā, Pakrojas muižā, no 23. novembra līdz 5. janvārim norisinās gaismas festivāls “Lielās Ķīnas laternas: Visuma zīmes”. Gadsimtiem senā gaismas festivāla tradīcija guva plašu apmeklētāju atzinību pagājušajā gadā, tāpēc šogad festivāla rīkotāji Pakrojas muižā iekārtojuši vēl grandiozāku gaismas skulptūru parku, piedāvājot arī teātra šovus, izklaidi visai ģimenei, Austrumu garšas un tradicionālu Ziemassvētku tirdziņu.

Lielākajā muižā, kas saglabājusies Lietuvā, mākslinieki no Ķīnas ierīkojuši vairāk nekā 30 tematiskās gaismu instalācijas. Šoreiz vairākas no zīda laternām veidotās skulptūras sasniedz pat 8 metru augstumu. Pakrojas muižas teritorijā skatāma Āfrikas dzīvnieku pasaule, polārlāču ledāji, dzērvju sala, persiku koku mežos spēlēsies pērtiķi, būs arī Ziemassvētku eglīte, ap kuru norisināsies pasaka par Riekstkodi. Festivāla centrālais objekts ir ķīniešu Jaunā gada simbols, leģendām apvītais monstrs Nian; mirdz arī eksotiskās ķīniešu zodiaka zīmes. No porcelāna  izgatavota iespaidīga 3 metrus augsta pūķa un fēniksa skulptūra.

Foto: Evaldas Lasys

Nedēļas nogalēs un Ziemassvētku brīvdienās festivālā būs skatāmi arī teatralizēti šovi, kas tapuši, sadarbojoties Lietuvas un Ķīnas aktieriem, viesus izklaidēs dejojoši pūķi, būs arī citas radošas un izglītojošas aktivitātes. Mazākajiem viesiem būs iespēja zīmēt ķīniešu laternas, maršēt uz šķīvjiem, kas maina krāsu, kā arī sastapties ar Ziemassvētku vecīti. Būs arī svētku tirdziņš un iespēja baudīt Austrumu virtuves garšas un jau tradicionālās muižas izklaides.

Festivāls “Lielās Ķīnas laternas” pirmo reizi Lietuvā, Pakrojas muižā, norisinājās pērn, kad festivālu apmeklēja ne tikai tūkstošiem cilvēku no visas Baltijas, bet arī citu valstu tūristi. Festivāls atzīts par apmeklējuma ziņā vienu no visveiksmīgākajiem aizvadītā gada festivāliem Lietuvā un 2018. gadā ieguva Lietuvas tūrisma "Oskaru" kā visveiksmīgākais tūrisma produkts. Festivālu "Lielās Ķīnas laternas" Pakrojas muižas komanda veido kopā ar Ķīnas uzņēmumu „Haitian Culture“. Šis starptautiskais uzņēmums vairāk nekā divdesmit pastāvēšanas gadu laikā ķīniešu laternu svētkus ir sarīkojis vairāk nekā 40 valstīs.

Foto: Evaldas Lasys

Ķīnas laternu festivāla pirmsākumi meklējami pirms vairāk nekā 2000 gadu. Ar šiem svētkiem ķīnieši atzīmē Jaungada svinību pēdējo dienu. Laika gaitā no laternām sāka izgatavot krāsainus, interesanta un sarežģīta dizaina objektus, un šādi festivāli kļuva populāri arī citviet pasaulē. Vēsturiskie fakti liecina, ka 19. gadsimtā daudzi Lietuvas muižnieki esot izrādījuši īpašu interesi par Ķīnas kultūru un sakaru nodibināšanu ar Tālajiem Austrumiem. Šī tendence turpinās arī tagad.

Pakrojas muiža ir lielākais muižas komplekss Lietuvā ar 26 ēku ansambli, kur šobrīd atjaunotas 19. gadsimta beigu 20. gadsimta sākuma muižas ēkas un kūsā jauna dzīvība. 2017. gadā Pakrojas muiža EDEN apbalvojumos tika novērtēta kā viena no 18 vispievilcīgākajiem kultūras tūrisma galamērķiem Eiropā.

Maģiskais gaismas ceļojums, kas piepildīts ar Austrumu eksotiku un 19. gadsimta muižas romantiku, norisināsies līdz 5. janvārim katru piektdienu, sestdienu un svētdienu, arī no 25. līdz 27. decembrim.

BIĻETES cena ir 12 EUR, bērniem, studentiem, senioriem – 10 EUR. Bērniem līdz 6 gadu vecumam ieeja ir bez maksas. Biļetes iespējams iegādāties muižas kantorī, pie ieejas, bet uz vietas tās var maksāt dārgāk. Uzmanību! Iepriekš iegādātās biļetes ir bez konkrēta datuma un ir spēkā vienā - izvēlētajā festivāla dienā.

Informācija par festivālu latviešu valodā 

Biļešu iegādes links

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu