Igaunijas premjers apsauc populistus un liek cienīt Somijas premjerministri (4)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Sanna Marina un Somijas lielāko partiju līderes
Sanna Marina un Somijas lielāko partiju līderes Foto: AFP/SCANPIX

Pēc labēji populistiskās Igaunijas Konservatīvās tautas partijas (EKRE) līdera un iekšlietu ministra Marta Helmes paustās asās kritikas par Somijas jauno premjerministri Sannu Marinu Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass aicinājis savas valdības ministrus cienīt  kolēģus jaunajā Somijas valdībā un sadarboties ar viņiem. 

"Somija ir mūsu tuvākais draugs un sabiedrotais, ar kuru visas Igaunijas Republikas valdības ir labi un cieši sadarbojušās. Tas nav bijis atkarīgs no tā, kādas demokrātiskās partijas abās valstīs veidojušas koalīciju un to vadījušas," sociālās saziņas vietnē "Facebook" rakstīja Ratass. 

"Man personīgi ir bijusi lieliska sadarbība ar abiem iepriekšējiem Somijas premjerministriem un pirmā saziņa ar jauno valdības vadītāju bijusi pozitīva," piebildis Ratass, kurš ir arī Centra partijas līderis. "Iepriekšējā reizē ceturtdien, pirms Eiropas Savienības samita, mēs ar Sannu Marinu apspriedām mūsu kopīgās intereses Eiropas Savienībā, kā arī ciešāku Ziemeļvalstu un Baltijas valstu sadarbību," viņš turpināja.

"No visiem Igaunijas valdības locekļiem sagaidu jēgpilnu un cieņpilnu sadarbību ar mūsu kolēģiem Somijā," paziņoja Ratass. 

11.decembrī Ratass telefonsarunā apsveica jauno Somijas premjerministri Marinu un uzaicināja viņu apmeklēt vizītē Igauniju, uzsverot abu valstu sadarbību dažādās jomās. 

Marts Helme svētdien intervijā radiostacijai "TRE Raadio", kas pieder EKRE biedram Sīmam Pohlakam, asi kritizēja Somijas jauno valdību un premjerministri. 

"No pašlaik Somijā notiekošā mati ceļas stāvus," sacīja Helme. 

"Saistībā ar to atcerējos Vladimira Uļjanova-Ļeņina teikto, ka katra ķēkša var kļūt par ministru, vai kā nu viņš tur izteicās.

Lūk, šeit mēs kārtējo reizi redzam, kā pārdevēja uzdienējusies līdz premjerministra amatam, kā arī daži citi ielu aktīvisti un neizglītoti ļaudis kļuvuši par valdības locekļiem," klāstīja Helme. 

Igaunijas iekšlietu ministrs arī pauda bažas, vai Somijas jaunā valdība spēs aizstāvēt savas valsts intereses. 

"Tagad mēs zināmā mērā dzīvē varam redzēt, kā notiek vēsturiskā sarkano atriebība baltajiem, tas ir, sarkanie, kuri vēl pilsoņu karā Somijā 1918.gadā gribēja gāzt Somijas republiku,  tagad ir izrāvušies pie varas un izmisīgi mēģina likvidēt Somijas valsti, padarīt Somiju par kaut kādu Eiropas provinci, kuras nosaukums kaut arī būs "Suomi" vai "Finland", bet īstenībā tā kļūs par Fukujamas ideoloģiskās filozofijas par vēstures beigām iemiesojumu," sacīja Helme.

Vēlāk Helme paskaidroja, ka intervijā paudis gan savu personīgo, gan savas partijas viedokli, bet tas nav Igaunijas valdības viedoklis. Tāpat viņš uzsvēra, ka sadarbība un draudzīgās Igaunijas un Somijas attiecības saglabāsies iepriekšējā līmenī.

Savukārt 34 gadus vecā Marina pirmdien sociālās saziņas tīklos pauda lepnumu par savu valsti, kurā bērns no nabadzīgas ģimenes var iegūt izglītību un panākumus dzīvē. 

"Es ļoti lepojos ar Somiju. Manā valstī bērns no nabadzīgas ģimenes var iegūt izglītību un panākumus dzīvē. Un taisnība, ka veikala pārdevēja var kļūt pat par premjerministri. Bez strādniekiem Somija neko nespētu. Izjūtu dziļu cieņu pret  katru strādājošo, jebkuru darba devēju un uzņēmēju darbu," Marina, kas savulaik strādājusi par pārdevēju, rakstīja tviterī. 

Helmes izteikumus kritizējis arī bijušais Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess un bijušais ārlietu ministrs Urmass Paets. 

Ilvess sociālajos tīklos norādīja, ka tagad Igaunijas ārpolitiku vadot Iekšlietu ministrija. 

"Ar šodienas bezprecedenta apvainojumiem Somijas valdībai Igaunijas ārpolitikas vadība no prezidenta, premjerministra un ārlietu ministra pārgājusi Iekšlietu ministrijas rokās. Tagad svarīgi un uzmanību piesaistoši paziņojumi nāk tieši no turienes," tviterī rakstīja Ilvess. 

Savukārt  Eiropas Parlamenta deputāts Paets no opozīcijā esošās Reformu partijas secināja, ka tādi ministra izteikumi kaitē Igaunijas un Somijas attiecībām un liecina par "to autora acīmredzamām garīga rakstura problēmām". 

Jau vēstīts, ka Somijas parlaments otrdien premjerministra amatā apstiprināja 34 gadus veco sociāldemokrāti Sannu Marinu, kas kļuvusi par pasaulē jaunāko valdības vadītāju.

Marina vada piecu partiju centriski kreiso koalīciju. Četras pārējās koalīcijas partijas arī vada sievietes, un trīs no viņām vēl nav sasniegušas 35 gadu slieksni.

Helsinkos dzimušās Marinas vecāki viņas bērnībā izšķīrās, ģimenei bija finansiālas problēmas. Marinu uzaudzināja viņas māte kopā ar savu partneri sievieti.  

EKRE ir pazīstama ar homofobiskiem uzskatiem. 

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu