Aizgāja pie pacienta un neatgriezās: Dienvidosetijā patvaļīgi ieslodzīts gruzīnu ārsts (19)

Annija Vīnkalna
, Ārvalstu ziņu redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Arhīva foto

Pazīstams un profesionālajās aprindās augstu novērtēts Gruzijas ārsts novembrī devās pie pacienta okupētajā Dienvidosetijā, kur nav nodrošināta pienācīga medicīniskā aprūpe. Robežas tuvumā ik gadu patvaļīgi tiek aizturēti simtiem civiliedzīvotāju, taču ārsta Važas Gaprindašvili gadījums izraisījis starptautisku rezonansi.

Gaprindašvili ir Gruzijas Ortopēdu un traumatologu asociācijas prezidents.

"9.novembra rītā viņš pateica manai mammai Tamilai, ka dodas pie pacienta uz Kaspi reģionu. Tas ir apmēram 40 kilometru attālumā no Tbilisi," intervijā portālam TVNET stāsta Važas Gaprindašvili meita Irina. "Vēlāk, ap plkst.15.30 viņš piezvanīja manai mammai ar aplikācijas "Viber" starpniecību un teica, ka viņu sagūstījuši krievu karavīri un ka viņu visdrīzāk ved uz Chinvali - pilsētu separātistu reģionā, ko Krievija okupējusi kopš 2008.gada."

Irina norāda - nevienā oficiālā paziņojumā nav teikts, ka Važa Gaprindašvili šķērsoja okupēto teritoriju administratīvo robežlīniju. "Mūsu rīcībā esošā informācija liecina, ka Važa tika sagūstīts pie Sakorintlo ciema, kas ir Gruzijas kontrolēta teritorija. Domājams, ka tātad viņš tika nolaupīts," uzsver Irina.

15.novembrī pašpasludinātās Dienvidosetijas tiesa paziņoja, ka Gaprindašvili noteikts pirmstiesas apcietinājums uz diviem mēnešiem. "Lēmums ir nelikumīgs un pretrunā ar starptautisko likumdošanu," saka Irina. 

Protests Gruzijā
Protests Gruzijā Foto: Arhīva foto

Organizācija "Amnesty International" norāda, ka kopš Krievijas-Gruzijas 2008.gada konflikta beigām tiek ļoti ierobežota civiliedzīvotāju pārvietošanās brīvība. Iedzīvotāji atsevišķās vietās varēja šķērsot administratīvo robežlīniju, taču kopš šā gada septembra tādas iespējas vairs nav. Tur dzīvojošajiem cilvēkiem regulāri rodas nepieciešamība šķērsot robežlīniju, lai Gruzijā saņemtu dažādus nepieciešamos pakalpojumus. Robežas pilnīga slēgšana ir īpaši smaga veciem cilvēkiem, skolēniem, studentiem un tiem, kam nepieciešama medicīniskā aprūpe. 

Vietējos medijos izskanējušas ziņas par vismaz vienu nāves gadījumu - oktobrī 70 gadus vecā Margo Martiašvili esot mirusi, jo pašpasludinātais Dienvidosetijas režīms neļāva viņai šķērsot robežu uz Tbilisi kontrolētajām teritorijām, lai tur saņemtu steidzamu medicīnisko palīdzību.

Patvaļīga pārvietošanās brīvības ierobežošana pārkāpj starptautiskās cilvēktiesības. "Amnesty International" norāda uz smagajām sekām, ko nākas ciest civiliedzīvotājiem. Kad septembrī tika pilnībā apturēta iedzīvotāju pārvietošanās pāri administratīvajai robežlīnijai, kas separātisko reģionu šķir no Gruzijas valdības kontrolētajām teritorijām, vasaras brīvlaikā pie ģimenes aizbraukušie skolēni un studenti nevarēja atsākt mācības. Daļa nabadzīgā reģiona iedzīvotāju nevar piekļūt otrā robežlīnijas pusē esošajiem dārziem un laukiem, kas nodrošina iztiku. Citi nevar doties uz darbu un zaudējuši vienīgos ienākumus. Viņi nevar tikties ar ģimenes locekļiem, kuri dzīvo Gruzijas kontrolētajā teritorijā. 

Krievijas un separātistu spēki ik gadu par "robežu režīma" pārkāpšanu patvaļīgi aiztur vairākus simtus civiliedzīvotāju.

Protests Gruzijā
Protests Gruzijā Foto: Arhīva foto

Važas Gaprindašvili nolaupīšana ir tikai viens no šādiem gadījumiem, taču tas piesaistījis lielu starptautisko uzmanību. Par to raksta tādi vadošie pasaules mediji kā "Reuters", par to paziņojumus raksta starptautiskās organizācijas. Atbrīvot Gaprindašvili aicinājuši arī vairāki Latvijā pazīstami cilvēki un Latvijas Ārlietu ministrija.

Novembrī ASV pieprasīja nekavējoties atbrīvot Gaprindašvili.

"Tas palīdzējis izdarīt spiedienu uz Krievijas pusi, lai doktors Važa Gaprindašvili tiktu atbrīvots pēc iespējas drīzāk. Tas palīdz nodot starptautiskajai sabiedrībai un organizācijām informāciju par cilvēktiesību pārkāpumiem," uzsver Irina Gaprindašvili.

"Mēs turpinām vairot starptautisko spiedienu, lai pievērstu uzmanību gan doktora Gaprindašvili nelikumīgajai aizturēšanai, gan arī cilvēktiesību pārkāpumiem un apstākļiem, kādos cilvēki tur dzīvo."

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu