Tramps pirms svarīga impīčmenta balsojuma nosūta Pelosi niknu vēstuli (5)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV Kongresa augšpalātā Pārstāvju palātā trešdien notiks balsojums par impīčmenta procesu pret ASV prezidentu Donaldu Trampu, otrdienas vakarā paziņoja Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi. Pirms balsojuma viņa saņēma dusmīgu vēstuli no prezidenta.

"Pārstāvju palāta rīt īstenos vienu no nopietnākajām pilnvarām, kuras mums piešķīrusi Konstitūcija, kad mēs balsosim, lai apstiprinātu divas apsūdzības impīčmenta procesā pret Savienoto Valstu prezidentu," teikts Pelosi vēstulē citiem Pārstāvju palātas kongresmeņiem no Demokrātu partijas.

"Šajā lūgšanu pilnajā brīdī mūsu nācijas vēsturē mums ir jāievēro mūsu zvērests atbalstīt un aizsargāt mūsu konstitūciju no visiem ienaidniekiem - ārvalstu un pašmāju," piebilda Pelosi.

Tramps uz to reaģēja, nosūtot Pelosi sešas lappuses garu vēstuli, kurā viņš rakstīja, ka tiek pakļauts "apvērsuma mēģinājumam" un raganu prāvai.

"Vēsture jūs bargi tiesās," Tramps brīdināja Pelosi savā vēstulē.

Pieminot bēdīgi slavenās Seilemas raganu prāvas, kas ASV notika 17.gadsimtā un kuru gaitā tika sodīti ar nāvi 20 cilvēki, Tramps rakstīja, ka viņam ir dots mazāk tiesību nekā "apsūdzētajiem Seilemas raganu prāvās".

Par to savā tvitera kontā izteikusies Seilemas mērs Kima Driskola:

Raidorganizācija BBC norāda, ka Trampa salīdzinājums ir nekorekts, jo Pārstāvju palātas Tieslietu komitejas priekšsēdētājs bija uzaicinājis Trampu sniegt pierādījumus impīčmenta procesā, līdz ar ko viņa juristi būtu varējuši iztaujāt lieciniekus. Taču Tramps no šā uzaicinājuma atteicās.

Tramps savā vēstulē arī apsūdzēja Pelosi "savas uzticības Konstitūcijai laušanā" un "atklāta kara pieteikšanā amerikāņu demokrātijai". Viņš vēlreiz apgalvoja, ka impīčmenta lieta pret viņu ir "maldināšana" un "kolosāla netaisnība" un ka demokrātus uz to mudina viņu "vistrakākie un radikālākie galēji kreiso pārstāvji".

Tramps tiek apsūdzēts prezidenta amata pilnvaru ļaunprātīgā izmantošanā un Kongresa darba traucēšanā.

Pelosi septembra beigās nolēma sākt impīčmenta izmeklēšanu saistībā ar trauksmes cēlāja ziņojumu, ka Tramps jūlijā telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski mēģinājis viņu pierunāt sniegt informāciju par sava politiskā sāncenša Džo Baidena un viņa dēla Hantera darbību Ukrainā. Pastāv bažas, ka Tramps aizturējis militāro palīdzību Ukrainai, lai izdarītu spiedienu uz Kijevu personīga politiska labuma gūšanai.

Ja demokrātu kontrolētā Pārstāvju palāta apstiprinās apsūdzības, tad impīčmenta process nonāks republikāņu kontrolētajā Senātā, kur Trampa atbalstītāji solījuši viņu aizstāvēt.

Visas pazīmes liecina, ka republikāņiem Senātā izdosies apturēt impīčmenta procesu, taču tas var kaitēt Trampa reputācijai un negatīvi ietekmēt viņa izredzes tikt pārvēlētam 2020.gada novembrī.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu