Nākamgad Latvijā nesāks darboties neviena jauna vēja elektrostacija (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vēja ģeneratori pie Grobiņas.
Vēja ģeneratori pie Grobiņas. Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā nākamajā gadā ekspluatācijā netiks nodota neviena jauna vēja elektrostacija, tāpēc vēja jaudu pieaugums nav gaidāms,  pauda Vēja elektroenerģijas ražotāju savienības vadītājs Kristaps Stepanovs.

"Uzskatu, ka ekspluatācijā nodotu projektu 2020.gadā nebūs, līdz ar to arī jaunu vēja jaudu pieaugums un realizācija nav gaidāma," pauda Stepanovs. 

Viņš stāstīja, ka arī šis gads Latvijā vējā enerģijas ražošanas nozarē bija kārtējais gads, kad netika uzstādīta neviena jauna vēja elektrostacija jeb turbīna, tomēr vairāki projektu attīstītāji Latvijā ir virzījušies uz priekšu, lai nākotnē iegūtu būvatļaujas un varētu attīstīt vēja elektrostacijas.

Tāpat Stepanovs minēja, ka Eiropā lēnām atsakās no subsīdijām un liek jaunām vēja jaudām iet brīvā tirgū un realizēt elektroenerģiju pa tirgus cenām, pielāgojoties mainīgajiem tirgus apstākļiem. Līdz ar subsīdiju trūkumu arī vēja elektrostaciju iekārtu ražotāji cenšas cīnīties par projektiem, piedāvājot efektīvākas un lētākas vēja elektrostacijas.

"Savukārt esošajām vēja elektrostacijām šis gads ir bijis daudz ražīgāks par iepriekšējo un līdzinās vidējai ikgadējai izstrādei," pauda Stepanovs, piebilstot, ka iepriekšējais gads bija ar apmēram 20% zemāku izstrādi nekā vidēji.

Viņš teica, ka vēja projektu attīstītāji gaida Klimata un enerģētikas plāna izstrādi un iesniegšanu Eiropas Komisijā, pēc tā iesniegšanas būs svarīgi šī plāna ieviešana, kas varētu dot taustāmu rezultātu vēja enerģijas pieaugumam līdz 2030.gadam.

Vēja elektroenerģijas ražotāju savienība dibināta 2013.gadā. Savienības mērķis ir sniegt informāciju par Latvijas atjaunojamās enerģijas sektoru, iesaistot publiskās personas, veicināt sabiedrības informētību par atjaunojamajiem energoresursiem

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu