Klāt Ziemassvētki - mīliet savus tuvākos un esiet kopā! (10)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Ziemassvētku radošā darbnīca.
Ziemassvētku radošā darbnīca. Foto: Zane Bitere/LETA

Lai Ziemassvētku vakars nes sirsnību, vēlmi darīt daudz labu darbu un saticību ģimenē un starp tuvākajiem! TVNET aicina jūs visus ģimenes, tuvinieku vai draugu lokā šo vakaru sagaidīt ar mieru un gaišām domām, un prieku par atkal satikšanos un kopā būšanu ikdienas trakajā steigā - ar vai bez dāvanām, bet savējo lokā. 

Šovakar, 24. decembrī, Rietumu kristīgajā baznīcā ar Ziemassvētku vakaru sākas Kristus dzimšanas svētku svinības. Ziemassvētki ir vieni no gada skaistākajiem un sirsnīgākajiem svētkiem, tāpēc šajās dienās Latvijā notiek daudz pasākumu. Ikviens ir aicināts apmeklēt dievkalpojumus, kas šajās dienās notiks visā Latvijā.

Ziemassvētku liturģijā ir Vigilijas mise, kuru katoļu baznīcās notur Ziemassvētku vigilijas 24.decembra vakarā. «Vigilare» nozīmē «būt nomodā». Senos laikos pirms lieliem svētkiem visu nakti lūdzās, gavēja un izteica gandarījumu par aizgājušo gadu. Tāda gavēšanas diena bija arī 24.decembris. Tagad šajā dienā gavēnis ir atcelts.

Pirmajos Ziemassvētkos, 25.decembrī, ir trīs Svētās mises. Pirmā mise ir veltīta naktij. To sauc par Eņģeļu misi, jo eņģeļi pirmie sludināja prieka vēsti virs Betlēmes. Otrā mise notiek rīta stundā, to mēdz dēvēt par Ganu misi, atceroties Betlēmes ganus, kas pirmie aizsteidzās pie Jēzus silītes. Savukārt trešā Svētā mise notiek dienā. Tā ir Augstā mise.

Tāpat aicinām kopā ar ģimenēm doties uz sirsnīgajiem koncertiem, meklēt piedzīvojumus dabā un baudīt ziemas priekus!

Bet tie, kas šo vakaru sevī nesajūt īpaši kristīgā garā, droši var ļauties sentēvu rituāliem!

Foto: depositphotos.com

Kā Ziemassvētku vakarā pielabināties laimei?

* Ziemassvētku vakarā vajag visas lampas sadegt, lai Laimīte redzētu, kur staigāt.
* Ziemassvētku naktī svešinieki nav jāpatur mājā.
* Ziemassvētku vakarā jātur maize, sāls un uguns uz galda, tad nākamais gads būs svētīgs.
* Ziemassvētkos jāvelk jauns krekls, kaut arī tas būtu zili melns; Lieldienās jāvelk balts, kaut arī vecs.
* Lai veiktos darbi un arī citādi būtu izveicīgs, tad Ziemassvētku rītā pirms saules lēkta jāiekur uguns.
* Kādas ir 12 naktis pēc Ziemassvētkiem, tādi esot nākamie 12 mēneši.
* Cūkas šņukurs jāēd visai saimei, lai viss gads būtu svētīgs un nekā netrūktu.
* Ziemassvētku vakarā jāskrien basām kājām trīsreiz mājai apkārt, lai nesāp zobi.
* Ziemassvētku vakarā ēdot nedrīkst pirkstus laizīt, tad tos bieži pārgriež.
* Ja pirms Ziemassvētkiem ir putenis, tad būs labs gads. Ja nav, nekas labs nav gaidāms.
* Ziemassvētkos jāapēd visi zirņi: cik neapēstu zirņu, tik neizraudātu asaru.
* Ziemassvētku vakarā deviņas reizes jāēd un galdā jābūt divpadsmit ēdieniem: cūkas šņukurs, cūkas vai zoss cepetis, šmorētas ribiņas, sutināti kāposti, pelēkie zirņi, speķa pīrādziņi, grūdenis, koča, cepta zivs, plātsmaize, piparkūkas.
* Ziemassvētku vakarā ātri jābeidz darbi, lai darbi labi veiktos visu gadu.
* Lai naudas nekad netrūktu, tad Ziemassvētkos nedrīkst visu naudu izdot.
* Pirmajā Ziemassvētku rītā ir jāsargā bērni, lai tie neaizskrietu uz kaimiņiem, jo tad darbs neveicoties.
* Ziemassvētku rītā visi darbi tumsā jāpadara. Tad turpmāk visi darbi labi veiksies.
* Kas Ziemassvētku rītā pirmais pieceļas, tas visu gadu ies pirmais ar darbiem priekšā.
* Ziemassvētkos vajag ēst daudz zirņu – tad būs daudz naudas.

Ziemassvētku koncerti Rīgā

Ziemassvētkos rīdzinieki un pilsētas viesi gaidīti Rīgas Ziemassvētku koncertā Ķīpsalas hallē un svētku koncertos galvaspilsētas kultūras centros un dievnamos, kā arī aicināti apmeklēt svētku tirdziņus un vides objektu festivālu “Ziemassvētku egļu ceļš”.

Rīgas Ziemassvētku koncertā Ķīpsalas hallē, kas notiks 25. un 26. decembrī, klausītājus priecēs populāri izpildītāji – Atis Ieviņš, Katrīna Gupalo, vokālā grupa “Baritoni”, grupas “Framest” solists Mikus Abaroniņš un Dināra Rudāne. “Šogad Ziemassvētku koncertā apmeklētāji aicināti meklēt katrs savu varoni”, saka koncerta mākslinieciskais vadītājs un diriģents Rūdolfs Bērtiņš. Mākslinieku plejādi papildinās meiteņu koris “Spīgo”, mūsdienu deju grupa “Buras”, kamerorķestris un pavadošā grupa. Koncerta idejas autors ir Reinis Suhanovs, kurš norāda: “Ir cilvēki – varoņi, tostarp ir arī mūziķi, kas veicinājuši pārmaiņas pasaulē, piemēram, Džons Lenons un Joko Ono, kas aicināja apturēt karus. Darīsim pasaulē labu arī mēs!” Koncertā skanēs mūzika, kas iedvesmojusi cilvēkus visā pasaulē neatkarīgi no vecuma vai tautības. Programmā ietvertas Džona Lenona, Endrjū Loida Vēbera, Maikla Džeksona, leģendāras “Queen”, “Metallica” un Bjorkas dziesmas un skaņdarbi. Klausītājus priecēs pašmāju grupu – “Jumpravas”, “Eolikas”, “Menueta” skaistākās melodijas, kā arī Ulda Marhileviča, Ralfa Eilanda, Gunāra Kalniņa kompozīcijas un Ziemassvētku dziesmas jaunās Gunāra Kalniņa, Rūdolfa Bērtiņa un Viļņa Šmīdberga aranžijās.

Svētku priekšvakarā, 24. decembrī, Rīgas Anglikāņu Sv. Pestītāja baznīcā un Rīgas Mārtiņa baznīcā notiks koncerts “Ziemassvētku parafrāzes” ar Raimonda Petrauska un vokālās grupas “Universum” piedalīšanos. Pirmajos Ziemassvētkos šis pats koncerts būs dzirdams Āgenskalna babtistu draudzes dievnamā, bet Otrajos Ziemassvētkos – Rīgas Sv. Pētera baznīcā.

25. decembrī svētku sajūtu varēs baudīt Lielajā ģildē koncertā “Ziemassvētku noskaņa”, kā arī Rīgas Anglikāņu Sv. Pestītāja baznīcā, kurā klausītājus gaidīs jauniešu koris “Balsis”.

Savukārt Otrajos Ziemassvētkos, 26. decembrī, Lielajā ģildē notiks Orķestra “Rīga” bigbenda koncerts “Džezā tikai meitenes”, kurā dziedās Beāte Zviedre, Rūta Dūduma-Ķirse un Arta Jēkabsone, diriģents Valdis Butāns. Svētkos Rīgas Sv. Jāņa baznīcā skanēs instrumentāls koncerts “Ziemassvētku stāsts”, bet Rīgas Domā uzstāsies pareizticīgo kamerkoris “Blagovest” kopā ar solistiem koncertā “Ziemassvētku dziedājumi”. Kultūras centrā “Imanta” iedzīvotāji aicināti apmeklēt koncertu “Ziemassvētku gaismēnas”.

Piektdien, 27. decembrī, Rīgas Sv. Pētera baznīcā viesosies skatuves mākslinieki, mūziķi un kori no Igaunijas, izpildot Urmasa Sīsaska “Ziemassvētku oratoriju”. Citu tautu mūziku šajā dienā varēs dzirdēt arī Rīgas Mārtiņa baznīcā koncertā “Pasaules tautu Ziemassvētki”.

Rīdziniekiem un pilsētas viesiem svētku noskaņu sniegs vides objektu festivāls “Ziemassvētku egļu ceļš”, kurā ir apskatāmi profesionālu mākslinieku, radošo industriju pārstāvju un Latvijas Mākslas akadēmijas studentu darbi. Šogad festivāls atzīmē savu 10 gadu jubileju un joprojām ir vienīgais Ziemassvētku tematikai veltītais urbānās mākslas un vides dizaina festivāls Eiropā. Festivāla jubilejas gadā lielākā daļa vides objektu  skatāmi Kronvalda parkā.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu