"Enefit": Šogad nodrošinātas zemākas elektrības izmaksas nekā prognozēts

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Elektrības pārvadi.
Elektrības pārvadi. Foto: SEBASTIEN BOZON / AFP

Elektroenerģijas tirgus cenu stabilizēšanās un dabasgāzes vairumtirgus cenu trīskārtēja krišanās šogad ļāvusi nodrošināt zemākas elektroenerģijas ražošanas izmaksas nekā prognozēts, pauda energokompānijas "Enefit" valdes loceklis Krists Mertens.

Viņš stāstīja, ka pēc pērn piedzīvotā straujā elektroenerģijas cenu kāpuma šis gads ir devis atelpu un ļāvis tirgum stabilizēties. Skandināvijas hidroelektrostaciju rezervuāros ir būtiski audzis ūdens daudzums. Tāpat arī šīs vasaras vidū trīskārtīgu kritumu piedzīvoja dabasgāzes vairumtirgus cenas. Šie abi faktori nodrošināja ievērojami zemākas elektroenerģijas ražošanas izmaksas, nekā prognozēts.

Mertens pauda, ka "Enefit" lielākais izaicinājums šogad viennozīmīgi bija elektroenerģijas tirdzniecības uzsākšana Latvijas mājsaimniecībām. 

"Enefit" šogad startēji elektroenerģijas mājsaimniecību segmentā un nepilna gada laikā uzņēmums ieguvis 10 000 klientus. 

"Mūsuprāt, tas ir pozitīvs indikators kopējai nozares attīstībai, tirgus aktivitātei un lietotāju gatavībai izvērtēt dažādu tirgotāju piedāvājumus, kas nozīmē lielākas ērtības lietotājiem un kvalitatīvu konkurenci tirgotāju starpā," pauda Mertents.

Viņš teica, ka otrs būtisks attīstības virziens ir energoefektivitātes tehnisko risinājumu jeb ESKO pakalpojumu piedāvājums un finansēšana. Mertens skaidroja, ka elektroenerģijas cenu kāpums ir motivējis ikvienu patērētāju pārskatīt savu energosaimniecību, investējot efektīvākā enerģijas patēriņā. Tādējādi elektroenerģijas tirgotājiem ir jāpaplašina savu pakalpojumu portfelis, lai sniegtu klientiem nepieciešamo kompetenci. 

"Esam īstenojuši dažāda mēroga projektus gan mazākos uzņēmumos, gan uzņēmumos ar lielu enerģijas patēriņu," stāstīja Mertens, piebilstot, ka pārsvarā uzņēmumi modernizē savas apgaismojuma sistēmas, kā arī samazina nelietderīgu enerģijas patēriņu, uzstādot monitoringa iekārtas un uzlabojot iekšējos procesus. 

Tāpat arī šogad ļoti aktuāla ir saules enerģijas paneļu uzstādīšana gan privātmājām, gan arī uzņēmumiem, norādīja "Enefit" valdes loceklis, piebilstot, ka šī gada laikā kopējā "Enefit" uzstādītā saules enerģijas sistēmu jauda ir sasniegusi 500 kilovatus (kW). 

Viņš uzsvēra, ka tieši aktīvs darbs, piedāvājot klientiem pilna servisa enerģijas pakalpojumus, ir ļāvis saglabāt stabilas pozīcijas biznesa klientu segmentā, kur Latvijā valda intensīva konkurence. 

"Enefit" apgrozījums pērn bija 59,559 miljoni eiro, kas ir par 28,6% vairāk nekā gadu iepriekš, un uzņēmums strādāja ar 2,433 miljonu eiro zaudējumiem pretēji 1,079 miljonu eiro peļņai 2017.gadā, liecina "Firmas.lv" informācija. Kompānija reģistrēta 2006.gada maijā, un tās pamatkapitāls ir 7,484 miljoni eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir Igaunijas uzņēmums "Eesti Energia".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu