Putins atkal vēršas pret Eiropu Molotova-Ribentropa pakta jautājumā (41)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas prezidents Vladimirs Putins
Krievijas prezidents Vladimirs Putins Foto: AFP / Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien kārtējo reizi vērsies pret Eiropas nostāju tā dēvētā Molotova-Ribentropa pakta jautājumā, apsūdzot Poliju sadarbībā ar nacistisko Vāciju.

Uzrunājot augstākā ranga militārpersonas, Putins centās attaisnot toreizējās PSRS noziedzīgo ārpolitiku, vainu par Otrā pasaules kara izraisīšanu uzveļot Polijai.

"Patiesībā ar Hitleru sadarbojās viņi. Tas kļūst skaidrs no dokumentiem, arhīvu dokumentiem," norādīja manāmi uzbudinātais Kremļa saimnieks.

Putins, kas pazīstams ar izteikumiem, kuri pārkāpj pieklājības robežas, piesauca arī toreizējo Polijas vēstnieku Vācijā, kas esot solījis Varšavā uzcelt pieminekli nacistiskās Vācijas vadonim Ādolfam Hitleram, ja viņš izpildīs savus solījumus izsūtīt ebrejus uz Āfriku.

"Padibene, antisemītiskā cūka. Citādi to nevar pateikt," atsaucoties uz Polijas vēstnieka dienasgrāmatās rakstīto, izteicās Krievijas līderis. "Viņš pauda pilnīgu solidaritāti ar Hitleru un viņa antisemītiskajiem uzskatiem."

Putins arī kārtējo reizi nosodīja "centienus izdzēst piemiņu par padomju uzvaru" valstīs, kuras ilgstoši bija okupējusi PSRS, uzspiežot tām totalitāro komunistisko režīmu.

"Tie ir cilvēki, kas savulaik veda sarunas ar Hitleru. Tie ir cilvēki, kas šodien nojauc pieminekļus karotājiem atbrīvotājiem, Sarkanās armijas karavīriem, kas atbrīvoja Eiropu un Eiropas tautas no nacistiem," norādīja Krievijas prezidents. "Maz kas ir mainījies, un mums ar to jārēķinās, cita starpā veidojot savus bruņotos spēkus."

Putins kārtējo reizi kritizēja arī septembrī pieņemto Eiropas Parlamenta (EP) rezolūciju, ar kuru nosodīts PSRS un nacistiskās Vācijas neuzbrukšanas līgums un tā slepenie protokoli, kas pazīstami kā Molotova-Ribentropa pakts un kas pavēra ceļu Otrā pasaules kara uzsākšanai.

Pēc Krievijas līdera domām, PSRS noziedzīgā un slepkavnieciskā režīma pielīdzināšana nacistiskās Vācijas režīmam esot "pilnīga bezjēdzība".

Putins pēdējo nedēļu laikā jau vairākkārt nācis klajā ar līdzīgiem paziņojumiem, un nedēļas nogalē Polijai pauda "satraukumu un neticību" par Kremļa saimnieka un citu Krievijas amatpersonu izteikumiem, kuros redzama atgriešanās pie "staļinisma propagandas".

Kā ziņots, EP rezolūcijā uzsvērts, ka uzbrukumu Polijai, ar ko sākās Otrais pasaules karš, veica ne tikai nacistiskā Vācija, bet arī Padomju Savienība.

Dokumentā pausta cieņa cīnītājiem pret abu noziedzīgo režīmu tirāniju, tostarp pieminot poļu pretestības kustības dalībnieku Vitoldu Pilecki, kas pirmais Rietumu sabiedrotajiem sniedza aculiecinieka liecības par Aušvicas koncentrācijas nometnē notiekošo.

Deputāti aicinājuši 25.maiju, kad Polijai PSRS uzspiestais komunistiskais toreizējais marionešu režīms trīs gadus pēc Otrā pasaules kara beigām Pilecki noslepkavoja, pasludināt par Starptautisko prettotalitārisma cīņas varoņu dienu.

Vienlaikus EP aicinājis Eiropas Komisiju (EK) apņēmīgi vērsties pret "pašreizējās Krievijas vadības centieniem izkropļot vēsturiskos faktus un attaisnot padomju totalitārā režīma pastrādātos noziegumus".

Deputāti norādījuši, ka šādi mēģinājumi ir viens no komponentiem "informācijas karā pret Eiropu, kura mērķis ir Eiropu sašķelt".

Komentāri (41)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu