Somija ievieš stingrākus noteikumus nekustamā īpašuma iegādei (14)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ints Kalnins / Reuters

No 2020. gada 1. janvāra personām, kas nav Eiropas Savienības (ES) vai Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) dalībvalstu pilsoņi, būs nepieciešama atļauja, lai iegādātos nekustamo īpašumu Somijā, paredz jaunais likums.

Likums, ko Somijas parlaments pieņēma jau martā, attieksies arī uz uzņēmumiem un citām juridiskajām personām, kas bāzējas ārpus ES un EEZ.

Potenciālajiem pircējiem būs elektroniski jāpiesakās atļaujai Somijas Aizsardzības ministrijā, samaksājot pāris simtus eiro. Pieteikuma izskatīšana varēs ilgt līdz trim mēnešiem. Gadījumā, ja atļauja netiks izsniegta, minētā naudas summa netiks atmaksāta.

Pieteikumā potenciālajiem pircējiem būs jānorāda, kādam nolūkam viņi plāno izmantot īpašumu. 

"Likumprojekts pieņemts, lai aizsargātu nacionālo drošību," Somijas raidsabiedrībai YLE norādīja Aizsardzības ministrijas speciālists Matiass Varsta.

"Drošības vide Baltijas reģionā pēdējā desmitgadē ir pasliktinājusies. Mēs vēlējāmies radīt sistēmu, kas ļaus mums novērot un kontrolēt nekustamo īpašumu pirkumus Somijā, lai palīdzētu mums (..) aizsargāt valsti," sacīja Varsta.

Jaunais likums attieksies uz īpašumiem visā Somijā, izņemot Olandi jeb Ālandu salas.

Diskusijas Somijas sabiedrībā par zemes īpašumtiesībām ārvalstu pilsoņiem aktualizējās pagājušajā gadā pēc plašas policijas operācijas netālu no Turku. Operācija bija vērsta pret naudas atmazgāšanā aizdomās turēto uzņēmumu "Airiston Helmi", ar kuru saistītajam Krievijas uzņēmējam Pāvelam Meļņikovam pieder īpašumi arī Latvijā.

"Airiston Helmi" laikā no 2007.gada līdz 2014.gadam iegādājās vai pārdeva nekustamo īpašumu Somijas dienvidrietumos par kopsummā 9,2 miljoniem eiro. Šie īpašumi atradās stratēģiski svarīgās vietās, ziņoja YLE.

Tam nākot atklātībā, Somijas mediji izteica aizdomas, ka daļu no šiem īpašumiem bijis paredzēts izmantot Krievijas militārajiem mērķiem.

Pagājušā gada septembrī toreizējais Somijas aizsardzības ministrs Jusi Nīniste paziņoja, ka jaunais likums, kas tobrīd tika izstrādāts, piešķirs valdībai tiesības iejaukties darījumos, kas, pēc valdības domām, var apdraudēt nacionālo drošību.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu