Sauss gaiss mājoklī: kāpēc tas ir kaitīgs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Mājokļa iekštelpu mitruma kontrole ir ārkārtīgi svarīga jebkurā laikā, taču ziemā pārāk mitrs gaiss mēdz mīties ar pārāk sausu. Lūk, kādēļ sauss gaiss var būt kaitīgs veselībai. 

Rudens un ziema ir laiks, kad aktīvi darbojas radiatori, tādēļ gaiss telpās šajā laikā paliek sauss - karstais gaiss iztvaicē mitrumu, kas sakrājies telpas stūros, un to izžāvē, tāpēc apkures laikā gaiss ir sauss. Portāls "Apartment Therapy" skaidro, ka pārāk sauss gaiss nelabvēlīgi ietekmē cilvēku veselību - izsausina deguna un mutes gļotādu, kas savukārt rada grūtības elpot un veicina deguna asiņošanu.

Sausa gaisa ietekmē rodas arī ādas problēmas - tā kļūst sausāka, var parādīties nieze, ādas lobīšanās, kā arī tā paliek stīvāka par locītavām. Cilvēkiem, kas cieš no ekzēmas vai aknes, sauss gaiss var saasināt šo problēmu. 

Sausa gaisa ietekmē cieš ne tikai cilvēki, bet arī mēbeles un mājas konstrukcijas. Zemā mitruma līmenī izžūst koksne, tādējādi radot plaisas mēbelēs, grīdā, kāpnēs vai kolonās.  Arī mūzikas instrumentus, gleznas un grāmatas sausais gaiss nesaudzē - tie zaudē formu un skaņojumu, plaisā, gleznas un grāmatas kļūst trauslākas. 

Lai pasargātu koksni no izžūšanas, mitruma līmenim telpā ir jābūt no 30 līdz 50 procentiem.

Mitruma līmeņa paaugstināšana nav sarežģīts uzdevums. Talkā var nākt gaisa mitrinātājs, kas īsā laikā atgriezīs telpas gaisu optimālajā mitruma līmenī. Tāpat var izmantot tautas metodes - liec uz radiatoriem mitras lupatas vai dvielīšus, vai arī katliņu ar nelielu daudzumu ūdens. Liec aiz auss - lai neiekristu otrā grāvī un nepārspīlētu ar pārāk augstu mitruma līmeni jeb virs 50 procentiem, rūpīgi mēri telpas mitrumu ar speciālu mērierīci. Ja mitrums būs pārāk augsts, tas savukārt veicinās pelējuma rašanos un dažādas elpceļu saslimšanas. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu