Pompeo: ASV strādā pie deeskalācijas (7)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Maiks Pompeo
Maiks Pompeo Foto: AFP/SCANPIX

Pēc Irānas Revolucionārās gvardes vienības "Kudsas spēki" komandiera ģenerāļa Kasema Soleimani nogalināšanas ASV raķešu triecienā Irākā Savienoto Valstu valsts sekretārs Maiks Pompeo piektdien paziņojis, ka ASV strādā pie deeskalācijas.

Pompeo tviterī pavēstīja, ka ir runājis par Soleimani nogalināšanu ar Lielbritānijas ārlietu ministru Dominiku Rābu, Vācijas ārlietu ministru Heiko Māsu un Ķīnas politbiroja locekli Janu Dzječi.

"Pompeo norādīja, ka ASV sabiedrotie atzīst, ka Irānas "Kudsas spēki" turpina radīt agresīvus draudus, bet uzsvēra, ka ASV ir noskaņotas uz deeskalāciju.

Savienotās Valstis iepriekš paziņoja, ka Soleimani, kurš piektdien gāja bojā raķešu uzbrukumā Bagdādes lidostai, ir nogalināts pēc ASV prezidenta Donalda Trampa norādījuma.

Jau ziņots, ka uz Bagdādes starptautisko lidostu piektdien tika izšautas vismaz trīs raķetes, nogalinot astoņus cilvēkus un aizdedzinot automašīnas. Starp nogalinātajiem ir Soleimani un Irākas militārā grupējuma "Hashed al Shaabi" ("Tautas mobilizācijas spēki") vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss.

"Hashed al Shaabi" ir šiītu bruņoto vienību tīkls, no kurām daudzas ir tuvās attiecībās ar Teherānu, un šīs vienības ir oficiāli inkorporētas Irākas valsts drošības spēkos. Tā vadītāja vietnieks Muhandiss ir bijis iekļauts ASV melnajā sarakstā.

Sadusmoti par ASV raķešu uzbrukumu, Irānas atbalstītāji otrdien aplenca ASV vēstniecību Bagdādē.

ASV uzbrukums bija atbilde pagājušajā nedēļā notikušajam raķešu uzlidojumam, kurā dzīvību zaudēja ASV armijas līgumdarbinieks.

Pentagons apgalvoja, ka Soleimani pēdējos mēnešos vadījis uzbrukumus ASV vadīto koalīcijas spēku bāzēm Irākā, tostarp uzbrukumu 27.decembrī, kad tika nogalināts  ASV armijas līgumdarbinieks.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu