Parīzes Dievmātes katedrāle vēl nav glābta (3)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošanu uzraugošais ģenerālis Žans Luiss Žoržlins norādījis, ka ugunsgrēku pārcietušais kultūras piemineklis joprojām ir "briesmu stāvoklī", vēsta aģentūra AP.

Joprojām pastāv risks, ka pašreizējā atjaunošanas posma laikā, kad tiek novāktas pirms 15.aprīļa ugunsgrēka uzstādīto sastatņu atliekas, varētu iebrukt katedrāles velvētie griesti.

"Parīzes Dievmātes katedrāle nav glābta, jo [..] priekšā ārkārtīgi nozīmīgs solis - novākt sastatnes, kas bija uzceltas ap smaili," sacīja Žoržlins.

Ugunsgrēks izpostīja katedrāles jumtu un 750 tonnas smago smaili. Taču daudz ko izdevās glābt - galvenos zvanu torņus, ārsienas un lielākoties arī velvētos griestus. Tāpat ugunsgrēku pārdzīvoja mākslas un kultūras bagātības, kuras glabājās katedrālē.

Parīzes Dievmātes katedrāles rektors Patriks Šovē pagājušomēnes aģentūrai AP sacīja, ka joprojām pastāvot "50% iespējamība", ka ēku neizdosies glābt, jo uguns skartās sastatnes varētu uzgāzties velvētajiem griestiem.

Žoržlins norāda, ka katedrāles velvju patiesais stāvoklis neesot skaidri zināms, tāpēc neesot garantiju, ka griesti nesagāzīsies.

"Lai mēs būtu pārliecināti, nepieciešams tos pārbaudīt. Tas būtu iespējams, noņemot tur esošos gruvešus. Tas ir ļoti sarežģīts darbs, ko esam iesākuši," sacīja Žoržlins, kuru Francijas prezidents Emanuels Makrons iecēla par atbildīgo par katedrāles atjaunošanu.

Taču ekspertu novērojumi līdz šim bijuši pozitīvi, un tas savukārt vairojis pārliecību par izvēlēto atjaunošanas darbu secību, viņš piebilda.

Žoržlins atklāja, ka pagaidām vēl neesot izlemts, kādā veidā un izskatā tiks atjaunota katedrāles smaile un jumts.

Makrons izsludinājis starptautisku konkursu, kurā arhitekti var iesniegt savu vīziju par smailes atjaunošanu. Žoržlins gan neizslēdza, ka jaunā smaile varētu būt vecās kopija.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu