Dzīvokļa un dārza apvienojums: klimata izmaiņu ietekmētā māja 2050. gadā (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Instagram/superfluxstudio

Klimata izmaiņas pavisam noteikti ir postošs process, kas turpmāk apdraudēs lielu daļu pasaules iedzīvotāju. Lai mazinātu globālās sasilšanas sekas, daudziem nāksies pamatīgi mainīt savu dzīvesveidu, tostarp arī ierastā mājokļa tipu. 

Globālā sasilšana ir jūtama jau tagad - mūsu platuma grādos ziemas kļuvušas teju tādas pašas kā britu salās, bet siltākajos klimatos vasaras zenītā plosās katastrofāli ugunsgrēki. Patlaban Singapūrā norisinās starptautiska izstāde - "2219: Nākotnes paredzējumi", kurā vairāku valstu mākslinieki sadarbībā ar zinātniekiem un klimata pētniekiem veidojuši instalācijas ar nākotnē gaidāmajiem scenārijiem. Viena no instalācijām, kuru veidojusi britu dizaina studija "Superflux", attēlo skaudro dzīvi attīstīto valstu lielākajās pilsētās 2050. gadā. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SUPERFLUX (@superfluxstudio) on

Instalācijā ir attēlots lielpilsētas dzīvoklis, kas ir pielāgots arī pārtikas audzēšanai. Dizaineru izstrādātā instalācija ir veidota, pamatojoties uz rūpīgu zinātnieku pētījumu un nākotnes ēku prototipu izpēti, kā arī NASA ekspertu sniegto informāciju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Khaw Han Chung (@dinastik) on

"Superflux" radītais dzīvoklis reprezentē nākotnes ģimenes dzīvi lielpilsētā. Aptuveni 60% pasaules iedzīvotāju dzīvos pilsētās, kas nozīmē, ka plaši dzīvokļi būs tikai ļoti turīgiem cilvēkiem, bet vidusslānis būs spiests dzīvot šauros dzīvoklīšos. Tāpat liela problēma būs pārtikas ieguve un audzēšana - pirmkārt, pieaugošo pasaules iedzīvotāju skaitu pabarot būs vēl lielāks izaicinājums, nekā tas ir šobrīd; otrkārt,  neprognozējamie klimata apstākļi piespiedīs cilvēkus audzēt pārtiku kontrolētos apstākļos.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SUPERFLUX (@superfluxstudio) on

"Superflux" dzīvoklī īpaša uzmanība ir vērsta uz pārtikas audzēšanu. Dizaina studija paredz, ka nākotnē dzīvoklī lielu daļu aizņems metāla plaukti, kas būs aprīkoti ar spīdīgu materiālu, speciālu ultravioleto gaismu, mitruma un temperatūras mērierīcēm, speciālām laistīšanas un mitrināšanas sistēmām. "Ieskaties pasaulē, kurā ekstrēmi laika apstākļi, ekonomiskā nestabilitāte un globāli izplatīts resursu trūkums ir ikdiena. Tāpat šī ir pasaule, kurā izdomas bagātība un spēja sadarboties starptautiskā līmenī dod cerību pārdzīvot pasaules galu," vēsta uzņēmuma oficiālā mājaslapa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SUPERFLUX (@superfluxstudio) on

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu