Marihuānas legalizācija Kanādā: veiksmes stāsts vai izgāšanās? (24)

Foto: Reuters/ScanPix
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Pirms vairāk nekā gada Kanāda legalizēja marihuānu izklaides nolūkiem, tomēr liela daļa marihuānas lietotāju to joprojām iegādājas melnajā tirgū. Kā Kanādas “zaļais drudzis” izskatās aptuveni gadu pēc tā sākuma, pēta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

Pēc marihuānas legalizācijas daudzi vēlējās sākt savu darbību jaunajā, miljardiem dolāru vērtajā tirgū. Investīcijas marihuānas nozares uzņēmumos veica gan slavenības, gan arī bijušie policisti.

Kanādas mediji notiekošo nodēvēja par “zaļo drudzi”, tomēr, tāpat kā ar “zelta drudzi”, kas Ziemeļamerikā uzliesmoja 19.gadsimta piecdesmitajos gados, ažiotāža strauji noplaka.

Kā norāda legālās marihuānas tirgus analīzes uzņēmuma “New Leaf Data Services” vadītājs Džonatans Rubins, pēc marihuānas legalizācijas Kanādā bija izveidojies zināms burbulis, kas vairāk bija balstīts fantāzijā, nevis tirgus pamatprincipos.

Rubins pauž viedokli, ka nozares uzņēmumu rezultāti pirmajā gadā pēc marihuānas legalizēšanas sagādājuši vilšanos.

“Viņiem [ražotājiem un tirgotājiem] nav izdevies sasniegt cerētos pārdošanas un peļņas rezultātus. Es negribētu teikt, ka tā ir izgāšanās, tomēr sarūgtinājums noteikti ir,” uzsver eksperts.

Marihuānas vairumtirdzniecības cenas Kanādā arī ir piedzīvojušas kritumu, samazinot ražotāju ienesīgumu.

Tikmēr legālās marihuānas pārdošanas apjoma kāpums Kanādā arī ir piedzīvojis palēnināšnos, liecina Kanādas statistikas biroja “Statistics Canada” dati.

Jauna tirgus problēmas

Problēmas ar jaunizveidoto tirgu bija vērojamas jau uzreiz pēc marihuānas legalizēšanas Kanādā 2018.gada 17.oktobrī.

Ražotāji un pārdevēji nebija nodrošinājuši pietiekamus produkcijas krājumus, lai apmierinātu milzīgo pieprasījumu. Pie tirdzniecības vietām veidojās rindas, bet tiešsaistes tirdzniecības platformas pārslodzes dēļ pārstāja darboties.

Situāciju sarežģīja arī atšķirīgās situācijas dažādās Kanādas provincēs – dažās provincēs legālā marihuāna bija salīdzinoši viegli pieejama, savukārt citviet bija pārāk maz tirdzniecības vietu.

Tā rezultātā dažās provincēs izveidojās produkcijas deficīts, bet citās – pārprodukcija.

Situācija ar pārprodukciju valstī bija vērojama arī gadu pēc izklaides nolūkiem paredzētās marihuānas legalizācijas.

2019.gada septembrī Kanādā tika pārdoti 11 707 kilogrami marihuānas. Tomēr šajā pašā mēnesī ražotājiem bija 165 000 kilogramu tirdzniecībai gatavas produkcijas – šāds apjoms pilnībā apmierinātu pieprasījumu vairāk nekā gada garumā.

Kā norāda Kanādas marihuānas ražošanas uzņēmuma “Canopy Growth” prezidents Rade Kovacevičs, pārēju no nelegāla uz legālu marihuānas tirgu Kanādā apgrūtinājis nepietiekams tirdzniecības vietu skaits.

Melnais tirgus joprojām plaukst

Kad Kanādas valdība paziņoja par marihuānas legalizēšanu, viens no tās galvenajiem mērķiem bija nelegālā tirgus izskaušana.

Tomēr, saskaņā ar “Statistics Canada” aplēsēm, aptuveni 75% marihuānas lietotāju Kanādā joprojām lieto nelegālajā tirgū iegādātu marihuānu.

Toronto marihuānas tirgotāja “The Friendly Stranger” dibinātājs Robins Eliss uzsver, ka Kanādā joprojām pastāv būtiska sabiedrības pretestība legālajai marihuānai.

Tam ir divi iemesli – legālā marihuāna ir krietni dārgāka, bet legālo tirdzniecības vietu ir pārāk maz.

Piemēram, Toronto 2019.gadā darbojās tikai piecas legālās tirdzniecības vietas. Tomēr tās visas atrodas pilsētas centrā, kas nozīmē, ka daudziem pilsētas iedzīvotājiem jāmēro lieli attālumi, ja viņi vēlas iegādāties legālu marihuānu.

Saskaņā ar “Statistics Canada” datiem, legālās marihuānas mazumtirdzniecības cena ir pieaugusi, bet nelegālās – samazinājusies.

Viens grams legālās marihuānas 2018.gada oktobrī maksāja vidēji 9,82 Kanādas dolārus, bet 2019.gada jūlijā – 10,65 dolārus. Tikmēr nelegālās marihuānas cena šajā periodā samazinājās no 6,51 dolāra līdz 5,93 dolāriem par gramu.

Ar skatu nākotnē

Neskatoties uz pirmajā gadā piedzīvotajām problēmām, tirgus dalībnieki nākotnē raugās ar optimismu.

Sagaidāms, ka šogad darbu sāks virkne jaunu tirdzniecības vietu, kas varētu palīdzēt veicināt pārdošanas apjomu un samazināt ražotāju milzīgos produkcijas krājumus.

Legālās marihuānas tirgus ir milzīga ekonomikas nozare. 2019.gada beigās tirgus apjoms lēšams 8,6 miljardos Kanādas dolāru, kas atbilst aptuveni 3% Kanādas iekšzemes kopprodukta.

Robins Eliss, kas gadiem ilgi bijis marihuānas legalizēšanas aktīvists, pauž viedokli, ka, neskatoties uz pirmajā gadā piedzīvotajām problēmām, marihuānas legalizācija Kanādā uzskatāma par lielākoties veiksmīgu projektu.

“Es nedomāju, ka kanādieši pilnībā apzinās šo izmaiņu mērogu. Tas netika darīts steigā – attiecīga likuma pieņemšana prasīja 25 gadus,” uzsver Eliss.

Pretēji legalizācijas pretinieku iepriekš paustajām bažām, marihuānas legalizācija valstī nav padarījusi kanādiešus par “narkomāniem”.

Pagājušā gada laikā marihuānu lietojošo Kanādas iedzīvotāju īpatsvars ir palielinājies no 14% līdz 17%.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu