Noskaidrots, ka mistiskie radiosignāli kosmosā nāk no spirālveida galaktikas (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Danielle Futselaar/McGill

Tikai otro reizi vēsturē zinātniekiem izdevies izsekot ātros radiosignālus līdz to avotam. Šoreiz izrādījās, ka signāli nāk no blakus esošās spirālveida galaktikas.

Atkārtojošies straujie radiosignāli pirmo reizi tika uztverti 2018. gadā Britu Kolumbijā ar teleskopu “CHIME”.

“CHIME” teleskops ir īpaši veidots, lai ar to varētu pētīt virkni dažādu radioviļņu fenomenu kosmosā, to skaitā arī pulsārus.

Pēc straujo radiosignālu jeb “FRB 180916” identificēšanas astronomi pavērsa astoņu teleskopu Eiropā un Āzijā tīklu “FRB 180916” signālu virzienā.

“Ierakstot un apstrādājot signālus no katras antenas elementa, kas veido “CHIME”, mēs varējām noskaidrot diezgan precīzu signālu izcelsmes vietu,” stāstīja pētnieks un astronoms Daniēle Mičilli.

Izmantojot metodi, ko dēvē par ļoti garas bāzes interferometriju, pētnieki veiksmīgi identificēja reģionu, kurā rodas “FRB”. Pēc tam tajā virzienā tika pavērsts optiskais teleskops, lai noskaidrotu kosmisko fenomenu, kas ir signālu pamatā.

“Mēs izmantojām astoņu metru teleskopu Havaju salās un uzņēmām attēlus, kas parāda, ka “FRB” avots ir Piena Ceļam līdzīgas galaktikas spirālveidīgajās “rokās”,” stāstīja pētnieks Šriharšs Tendulkars.

Ņemot vērā, ka “FRB” signāli bija visskaidrākie, kādus ir izdevies uztvert ar “CHIME” teleskopu, zinātniekiem bija aizdomas, ka tie nāk no Piena Ceļa nomales. Lai arī izrādījās, ka signālu izcelsmes vieta tomēr ir ārpus mūsu galaktikas, tā joprojām ir pietiekami tuva, lai zinātnieki varētu to pētīt no Zemes.

Pētījuma gaita un rezultāti publicēti zinātniskajā žurnālā “Nature Astronomy”. Tālākajos pētījumos zinātnieki cer identificēt arī citu veidu viļņu un augstas enerģijas fenomenu izcelsmi, kas varētu būt saistīta ar “FRB 180916”, un beigās nonākt pie atbildēm par to, kas rada šos signālus.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu