KNAB tuvākajos gados resursus koncentrēs korupcijas apkarošanai finanšu sektorā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Jēkabs Straume
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Jēkabs Straume Foto: Evija Trifanova/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) tuvākajos trīs gados resursus koncentrēs korupcijas apkarošanai finanšu sektorā, tiesu varas institūcijās, iepirkumos un Latvijas lielākajās pašvaldībās, liecina premjerministra Krišjāņa Kariņa (JV) pagājušā gada nogalē apstiprinātā KNAB stratēģija 2020.-2022.  gadam.

Kā norādīts stratēģijā, līdzšinējie biroja atklātie pārkāpumi liecina, ka augstākie korupcijas riski ir saistīti ar publiskajiem iepirkumiem, kuros tiek piesaistīts arī Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējums.

Apjomīgākie iepirkumi īstenoti Rīgā, kur atrodas vadošās valsts pārvaldes iestādes un kapitālsabiedrības, tomēr nozīmīga daļa finansējuma izlietota iepirkumiem arī valsts reģionos. Kopumā 2018.gadā ir veikti iepirkumi par summu 2,96 miljardi eiro, no kuriem 39% novirzīti būvniecības darbiem, 10% - transporta pakalpojumiem, bet 9% - ceļu darbiem.

Informatīvajā ziņojumā par Kohēzijas politikas ES fondu investīciju aktualitātēm līdz 2019.gada augustam Finanšu ministrija norādīja, ka 65% no visiem neatbilstošajiem izdevumiem 2019.gada pirmajā pusgadā konstatēti pašvaldību projektos - galvenokārt par iepirkumu normu pārkāpumiem.

Ņemot vērā, ka koruptīvas darbības, jo īpaši publisko iepirkumu jomā, bieži tiek veiktas komercuzņēmumu interesēs, juridiskās personas atbildības izvērtēšana kļūst par nozīmīgu koruptīvu noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanas sastāvdaļu, teikts stratēģijā.

Analizējot un izmeklējot juridiskās personas saistību ar izdarīto noziedzīgo nodarījumu, nozīme ir ne vien nozieguma izdarīšanas faktiskajiem apstākļiem, bet arī uzņēmuma izveidotai iekšējās kontroles sistēmai un veiktajiem pasākumiem, lai novērstu iespējamos korupcijas riskus, secinājis KNAB.

Biroja darbība un resursi tuvāko gadu periodā tiks koncentrēti korupcijas apkarošanai finanšu sektorā, tiesu varas institūcijās, veselības aprūpē, publiskajos iepirkumos, ES finansētajos projektos, būvniecības nozarē un Latvijas lielākajās pašvaldībās.

Ņemot vērā, ka stratēģijas darbības periodā tiks uzsākta Latvijā apjomīgākā būvniecības projekta - "Rail Baltica" - realizācija, birojs pastiprinātu uzmanību pievērsīs arī tam, lai minētā projekta realizācijas gaitā valsts amatpersonu rīcība būtu sabiedrības interesēs un jau sākotnēji tiktu novērsta iespēja iesaistītajām personām vai trešajām personām gūt prettiesisku labumu.

Tāpat plānots, ka iespēju robežās katrā KNAB izmeklētajā kriminālprocesā veiks paralēlo finanšu izmeklēšanu, lai identificētu, arestētu un konfiscētu noziedzīgi iegūtus līdzekļus.

Stratēģijā norādīts, ka birojs jau patlaban iespēju robežās visos kriminālprocesos veic paralēlo finanšu izmeklēšanu, proti, seko finanšu plūsmai, lai pārliecinātos, vai noziedzīgā nodarījuma izdarītāja, tā radinieku vai saistīto personu rīcībā esošajiem finanšu līdzekļiem un mantai nav noziedzīga izcelsme.

Biroja ieskatā noziedzīga nodarījuma izmeklēšanai un finanšu izmeklēšanai būtu jānoris paralēli un tās jāveic dažādiem speciālistiem. Patlaban birojā paralēlo finanšu izmeklēšanu galvenokārt veic izmeklētāji, taču ir nepieciešami papildu speciālisti - finanšu analītiķi, kā arī atbilstošs tehniskais nodrošinājums.

KNAB tuvākajos gados arī plānojis pilnveidot partiju finansēšanas uzraudzību, kā arī uzlabot KNAB analītiskās, operatīvās un izmeklēšanas spējas.

Stratēģijā arī skaidrots, ka koruptīviem noziedzīgiem nodarījumiem bieži ir pārrobežu raksturs, jo gan koruptīvu darbību īstenošanā, gan secīgā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā tiek iesaistītas ārvalstu fiziskas un juridiskas personas. Tādējādi būtiska nozīme ir pārrobežu sadarbībai un izmeklēšanas darbā pieejamo starptautisko instrumentu izmantošanai.

Pēdējos divos gados ir vērojams straujš saņemto ārvalstu tiesiskās palīdzības lūgumu skaita pieaugums, kas izskaidrojams ar koruptīvu noziedzīgu nodarījumu pārrobežu raksturu, kā arī ar aktīvu cīņu pret noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju.

Ņemot vērā minēto KNAB turpinās izmeklēt valsts amatpersonu un finanšu sektora darbinieku, kuri nodrošina kukuļu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu plūsmu caur Latvijas finanšu sistēmu, iesaistīšanos pārrobežu kukuļošanas lietās.

KNAB prognozē, ka korupcijas jomā turpmākajos trīs gados tiks konstatēti aptuveni 270 noziedzīgi nodarījumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu