Kad izdomas netrūkst: Flinstonu namiņš, ko apsūdz ainavas bojāšanā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Neparastais Flinstonu namiņš atrodas nelielā pilsētiņā Sanfrancisko līcī, Hilsborofā. Ēkas arhitekts 70. gados bija nolēmis veikt nelielu eksperimentu ar jaunām būvniecības metodēm, taču tas izrādījās pavisam neveiksmīgs - ēka ir kļuvusi par skabargu kaimiņu un vietējo acīs. 

Lepnajā Sanfrancisko līča teritorijā var pamanīt ne vienu vien savrupmāju, kas izceļas ar unikālu dizainu vai vismaz kādu unikālu elementu, taču par Flinstonu namu ir cits stāsts.

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Neparastās ēkas autors ir arhitekts Viljams Nikolsons - viņš namu cēla 1976. gadā kā vienu no vairākiem eksperimentālajiem projektiem, proti, vairākām kupola tipa ēkām, kas celtas no vēl tolaik neizmantotiem būvniecības risinājumiem. Ēka ir celta, pūšot cementa masu uz kupola formā izliektiem stiepļu režģiem, kuri apklāti ar gaisa balonu. Sākotnēji ēkas bija pilnībā baltas un uz to jocīgo izskatu kaimiņi pievēra acis, taču kāds no bijušajiem ēkas īpašniekiem to 2000. gadā pārkrāsoja violetā krāsā, bet vienu no kupoliem - oranžu.

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Kā izrādās, arhitekts Nikolsons nemaz nebija meklējis iedvesmu multfilmā, bet gan no Zilās mošejas Stambulā. Kad arhitekts apmeklēja neparasto mošeju Turcijā, vērojot kupola formas griestus, viņš nolēma būvēt māju, sākot no iekštelpām un pārejot uz eksterjeru. 

Kopējā Flinstonu mājas platība ir 250 kvadrātmetri - te ir ierīkotas trīs guļamistabas, divas vannasistabas, spirālformas kāpnes un divas garāžas. Atšķirībā no ierastajām privātmājām Flinstonu nama interjers ir noapaļots, bet dažās telpās grīdu klāj nevis flīzes, bet akmens bruģis.

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Ēka pirmo reizi pārdošanā nonāca 2015. gadā, un tās sākuma cena bija 4,2 miljoni ASV dolāru. Neparastā izskatā dēļ īpašniekiem pārdošana neizdevās; pēc vairāku gadu mokošiem pārdošanas mēģinājumiem ēku 2017. gadā izdevās notirgot par 2,8 miljoniem ASV dolāru. Jāpiebilst, ka ēka atrodas elitārā rajonā, kur pilnīgi visas mājas maksā vairākus miljonus.

Ēku iegādājās ķīniešu izcelsmes uzņēmēja Florence Fenga, kas bija kvēla multfilmas "Flinstoni" cienītāja un pēc ēkas iegādes pagalmā izvietoja vairākus atribūtus no multfilmas, piemēram, milzīgas dinozauru vai izmirušu zvēru skulptūras, uzrakstu "Jaba daba dū". Tiesa, kaimiņi nebija pārlieku laimīgi par blakusesošās mājas eksterjera uzlabojumiem. Pirms tam viņi pacieta jocīgo ēku, bet dinozauri bija pamatīgs pacietības pārbaudījums. Kaimiņi vērsās tiesā ar lūgumu likvidēt ekstravagantās skulptūras, pamatojoties uz faktu, ka tās izvietotas bez saskaņošanas ar attiecīgajām iestādēm. Tomēr tiesas iznākums bija labvēlīgs Fengai - tiesa ļāva ķīniešu izcelsmes uzņēmējai saglabāt savdabīgo ēkas eksterjeru un pagalmu. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu