Pēdējā pusgada laikā nebanku aizdevēji izsnieguši lielākas summas nekā iepriekš

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Puse iedzīvotāju Latvijā, kas izmantojuši nebanku kredītdevēju pakalpojumus, uzskata, ka pēdējā pusgada laikā nebanku aizdevēji izsniedz lielākas summas nekā iepriekš, secināts aptaujā, ko Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija (LAFPA) šā gada decembrī veica sadarbībā ar pētījumu aģentūru “Norstat”. 

Aptauja arī parādīja, ka katrs trešais jeb 35% nebanku kreditēšanas nozares uzņēmumu klientu ir bijuši spiesti aizņemties vairāk, nekā bija gribējuši.

“Pirms pusgada stājās spēkā grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, ar kuriem tika ierobežota pakalpojumu cena atkarībā no izsniegšanas termiņa. Izmaiņas ienesa tirgū nozīmīgas pārmaiņas, ko mēs šobrīd redzam. No tirgus pamazām pazūd nelielu summu aizdevumi uz īsiem termiņiem, pakalpojumam kļūstot daudz līdzīgākam komercbanku sniegtajiem. Taču tam ir arī negatīvs efekts – ja nepieciešami 50 eiro uz dažām dienām, tad šādus aizdevumus tirgū arvien grūtāk atrast, tādēļ cieš patērētājs, jo nav pieejams atbilstošs pakalpojums,” skaidro Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš.

Aptaujas dati arī parādīja – vairākums jeb 62% respondentu uzskata, ka pēdējā pusgada laikā nebanku aizdevēji izsniedz aizdevumus uz ilgāku termiņu. Turklāt 47% respondentu, kas izmantojuši pakalpojumu, norādīja, ka ir nācies aizņemties kredītu uz ilgāku termiņu, nekā ir bijis nepieciešams.

Aptaujas dati arī parādīja, ka 42% nebanku kredītdevēju klientu uzskata, ka pēdējā pusgada laikā ir kļuvis grūtāk aizņemties pie nebanku aizdevējiem. Savukārt 62% respondentu norādīja, ka nebanku kredītdevēju klientu maksātspējas vērtēšanas prasības ir kļuvušas stingrākas.

Vērtējot pieņemto izmaiņu ietekmi uz patērētāju iespējām aizņemties, 43% norādīja, ka grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā ir negatīvi ietekmējuši iedzīvotāju iespējas aizņemties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu