Siltās ziemas sekas dārzā: kā tā ietekmēs augus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Šogad Latviju pārsteigusi neierasti siltā ziema, kas daudziem ir raisījusi bažas par silto laika apstākļu ietekmi uz augiem. 

Sarunā ar bioloģi, LU Botāniskā dārza lakstaugu laboratorijas vadītāju, pētnieci Inesi Nāburgu-Jermakovu TVNET noskaidroja, kā šā gada siltā ziema ietekmēs daudzgadīgos augus un augļu kokus. 

Pētniece skaidro, ka šogad Latvijā valda Lielbritānijai līdzīgi klimatiskie apstākļi, kas  ražu ietekmēs minimāli, ar priekšnoteikumu, ja tādi saglabāsies vienmērīgi līdz pavasarim.

"Šis siltums augiem nevar radīt nekādus nopietnus bojājumus. Galvenā problēma, kas var rasties, ir pēkšņs aukstums un sals, kas savukārt izraisīs augiem šoku,"

skaidro bioloģe. "Šī nav pirmā ziema, kad līdz janvārim saglabājas silti laika apstākļi, bet te pēkšņi sākas straujš temperatūras kritums. Ja vairākas dienas saglabājas mīnus grādi, piemēram, -7 līdz -10 ºC, tad augiem rodas bojājumi, kuri ir manāmi pavasaros. Pagaidām viss ir ļoti labi – vēlu iesētajiem augiem šī ir pat ļoti labvēlīga ziema, kas ļauj tiem attīstīties un sagatavoties pavasara posmam."

Botāniskā dārza lakstaugu laboratorijas vadītāja min, ka siltie ziemas apstākļi rada augiem maldīgu iespaidu, ka ir iestājies agrs pavasaris, un tie vēl atrodas miega fāzē, taču, saglabājoties vieglam siltumam, augos sāk pamazām sarukt fotohormoni jeb augu augšanas inhibējošas jeb kavējošas vielas. "Šis ir iemesls, kādēļ parkos sāk ziedēt sakuras vai agro pavasaru ziedi. Tas ir skaidrojams ar faktu, ka šiem augiem ļoti ātri beidzas piespiedu miera periods – normālos apstākļos šie ir augi, kas sāk ziedēšanu ļoti agrā pavasarī.

Ja pēkšņi temperatūra sāks krist, tad jaunie un augošie augi ies bojā, piemēram, ja dažiem augļu kokiem ir jau attīstījušies ziedpumpuri, tad sals tos apskādēs, bet vasarā varam nesagaidīt tik bagātu ražu,"

stāsta speciāliste, piebilstot, ka saglabājoties pašreizējiem apstākļiem visa ziemas perioda garumā, tie būs pat ļoti labvēlīgi augiem.  

Jāteic, ka ziemas siltie apstākļi ir labvēlīgi ne tikai augiem.

"Kas attiecas uz augu slimībām un kaitēkļiem, parasti ziemā tie izsalst un vasarās tie apdraud augus samērā maz, tomēr šogad provizoriski varam spriest, ka kaitēkļu oliņas un slimības būs veiksmīgi pārziemojušas.

Šī ir ļoti labvēlīga ziema augu slimību ierosinātājiem – atšķirībā no citiem gadiem šovasar, ļoti iespējams, nāksies pacīnīties ar kukaiņiem, sēnēm un augu slimībām," atklāj bioloģe Inese Nāburga-Jermakova. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu