"Cert.lv" pērnā gada decembrī reģistrējis 104 481 apdraudētu unikālu IP adresi (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Dators. Ilustratīvs attēls
Dators. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Latvijā 2019.gada decembrī reģistrēta 104 481 unikāla IP adrese, kas bija pakļauta kādam kibertelpas apdraudējumam, liecina informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" publicētā kibertelpas reģistrēto incidentu statistika. 

 Apkopotie dati atklāj, ka 2019.gada decembrī unikālajām IP adresēm visbiežāk reģistrētas konfigurācijas nepilnības, kuru skaits sasniedza 59 807 gadījumu. Kā ļaundabīgie kodi reģistrēti 8089 gadījumi, bet 35 083 bija citi apdraudējuma gadījumi.

Vienlaikus 23 incidenti reģistrēti kā apdraudējums pakalpojumu pieejamībai, 20 incidenti - kā krāpšana, deviņi incidenti - kā kaitīgs saturs, bet neviens gadījums nav reģistrēts informācijas drošības jomā. 

Savukārt ļaunatūras izplatībā visbiežāk reģistrēta "Malware-generic" ļaundabīgā koda grupa, kurai reģistrēts 1370 gadījumi, kamēr 1299 gadījumi bija "Mirai" un 891 gadījums bija "Wannacry" ļaundabīgā koda grupas.

Lai sniegtu pilnvērtīgāku Latvijas kibertelpas pārskatu un nodrošinātu datu starptautisku salīdzināmību, no 2017.gada 1.janvāra incidentu uzskaitei "Cert.lv" izmanto starptautiski lietotu incidentu taksonomiju. Statistikā visi reģistrētie un apstrādātie incidenti tiek uzskaitīti vienkopus, sadalot tos pa apdraudējumu veidiem, piemēram, ļaunatūra, ielaušanās, krāpšana, kā arī pa infekciju, piemēram, "Conficker", "Zeus", "Mirai", un ievainojamību, piemēram, "Opendns", "Openrdp" tipiem.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu