Boeing" atsaka pilotiem apmācības; avarējušas divas jaunas lidmašīnas (4)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Lidmašīnu būves uzņēmuma “Boeing” darbinieki 2017. gadā par idiotiem nosaukuši lidsabiedrības “Lion Air” pārstāvjus. Viņi lūguši “Boeing” palīdzību saistībā ar “737 MAX” pilotu apmācībām, taču saņēmuši atteikumu.

Gadu vēlāk aviokompānijas “Lion Air” lidmašīna “Boeing 737 MAX” iekrita jūrā, un tas notika jaunās MCAS sistēmas dēļ, kas fona režīmā koriģējusi pilota darbības.

Kā vēsta aģentūra “Bloomberg”, aviokompānija “Lion Air” vēl 2017. gadā vērsās “Boeing” ar lūgumu veikt pilotu apmācības ar nesen iegādātajiem “737 MAX” lidaparātiem, taču saņēma atteikumu. Tas kļuvis zināms pēc “Boeing” darbinieku iekšējām sarakstēm, ko publicējusi pati lidaparātu būves kompānija.

“Tagad tā nolāpītā “Lion Air” prasa simulatoru, lai lidotu ar MAX, domāju, ka pašu muļķības dēļ. Es varu kaut pa sienām rāpot, lai saprastu, kā tikt galā ar šo situāciju. Idioti,” teikts vienā no vēstulēm. Atbildē kāds cits darbinieks raksta, ka lidsabiedrība “Malindo Air”, kas darbojas vienā holdingā ar “Lion Air”, jau veiksmīgi izmanto jaunos modeļus.

Tā rezultātā “Boeing” atteica “Lion Air” veikt apmācības, pamatojot to ar pārlieku augstajām izmaksām un darbaspēka resursiem.

“737 MAX” lidmašīnas tika pozicionētas kā lidaparāti, ar kuriem piloti varēs lidot, pat neizejot pilnu apmācības kursu, ja viņi iepriekš lidojuši ar “737 NG” modeļiem.

Iepriekš vēstīts, ka “Boeing” darbinieku sarakstēs atklāts, ka viņi paši kritiski izteikušies par jauno lidmašīnu. Sarakstēs bija lasāms, ka viens darbinieks pauda, ka “šo lidmašīnu projektējuši klauni, kuru darbu pārraudzījuši pērtiķi”.

Atgādināsim, ka 2018. gada 29. oktobrī “Lion Air” pasažieru lidmašīna “Boeing 737 MAX” iegāzās jūrā neilgi pēc pacelšanās no Džakartas lidostas. Katastrofā gāja bojā visi 189 cilvēki. Tā bija pirmā katastrofa, kas piedzīvota ar jaunā modeļa “737 MAX” lidmašīnām.

Piecus mēnešus vēlāk notika vēl viena aviokatastrofa ar šā tipa lidmašīnu – Etiopijā nogāzās lidmašīna, kurā gāja bojā 157 cilvēki. Pēc šā negadījuma tika apturēta šo modeļu ekspluatācija visā pasaulē.

Pašlaik notiek izmeklēšana un aktīvs darbs pie visu drošības nepilnību novēršanas, lai lidmašīnas varētu droši piedalīties gaisa satiksmē.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu