"Rīgas satiksmes" kreditori gatavi gaidīt uzņēmuma vadības doto solījumu izpildi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
AS "SEB banka" izkārtne un bankomāts.
AS "SEB banka" izkārtne un bankomāts. Foto: Lita Krone/LETA

Pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" kreditori vēl ir gatavi gaidīt, lai pārliecinātos, vai tiks pildīti atbildīgo amatpersonu dotie solījumi par uzņēmuma darba stabilizāciju, tāpēc pagaidām nelūgs nekavējoties atdot uzņēmumam piešķirtos aizdevumus.

Rīgas domē šodien notika uzņēmuma vadītāju, pašvaldības pārstāvju un kreditoru pārstāvju tikšanās. Janvāra sākumā, kad uzņēmumam tika izraudzīta valde, kompānijas lielākā kreditora - "SEB bankas" - pārstāvji norādīja, ka jaunieceltās valdes reputācija nav pieņemama, jo tajā bija iecelti arī Emīls Jakrins un Elīna Epalte-Drulle, par kuru reputācijas riskiem sabiedrībā bija izskanējušas bažas. Tagad, kad abas šīs personas no valdes atbrīvotas, jaunā uzņēmuma vadība kreditorus centusies pārliecināt par to, ka turpmāk uzņēmuma darbu izdosies stabilizēt.

Kā žurnālistiem pastāstīja "SEB banka" valdes loceklis Kārlis Danēvičs, šodien sarunā ieskicētais virziens par pārmaiņām no banku puses ir atbalstāms, taču aizdevēji nemainīgi turpina uzturēt viedokli, ka "Rīgas satiksmē" jānodrošina no politiskās varas maksimāli neatkarīga pārvaldība un uzņēmuma vadībā ir jābūt cilvēkiem, kuri izraudzīti atbilstoši viņu profesionalitātei, nevis partijas piederībai. "Sarunas gaitā guvām apliecinājumu, ka tas ir iecerētais darba virziens," sacīja Danēvičs.

Taujāts, vai bankām ir pietiekami ar mutiskiem solījumiem un vai ir pārliecība, ka pašreizējā uzņēmuma vadība tiešām strādās ilgāk nekā dažas nedēļas, Danēvičs sacīja, ka "patlaban esam tajā stadijā, kad apliecinājums ir gūstams darbos". Savukārt vaicāts, vai domes vadības nestabilā pozīcija nedara bankas bažīgas, Danēvičs norādīja, ka starptautiskā uzņēmumu pārvaldība paredz, ka uzņēmumu vadībai nav jābūt atkarīgai no politiskās vadības plūsmām.

Bankas pārstāvis nekomentēja, vai kāds no aizdevējiem devis signālus par to, ka daļu no aizdevumiem varētu nekavējoties atprasīt vai nākotnē neturpināt izsniegt.

"Rīgas satiksme" padomes priekšsēdētāja Džineta Innusa sacīja, ka kreditoriem svarīga ir regulāra informācijas apmaiņa, caurspīdīgi darba procesi, apliecinājumi, ka procesi strādā arī praksē, ne tikai "uz papīra", kā arī tas, ka pieņemtie lēmumi ir saprotami un pamatoti.

Viņa solīja, ka uzņēmums darīs visu, lai kreditoriem nerastos domas pieprasīt aizdevumu nekavējošu atdošanu. Viņa atzīmēja, ka pēdējā laikā nav veiktas kādas izmaiņas aizdevumu procentlikmēs, taču viņa neizslēdza iespēju, ka tādas izmaiņas varētu būt, ja uzņēmums kreditoriem dotos solījumus nepildīs.

Kopējie uzņēmuma ilgtermiņa aizņēmumi bankās patlaban ir vairāk nekā 200 miljoni eiro.

"Rīgas satiksmes" kapitāldaļu turētājs Juris Radzevičs, komentējot kreditoriem dotos solījumus, sacīja, ka padomes atjaunošana tādā sastāvā, kāda tā tika izraudzīta konkursa kārtībā, bijis pirmais solis uz uzņēmuma stabilizēšanu. Tāpat izvirzīts mērķis uzlabot komunikāciju starp uzņēmumu un kreditoriem, proti, iecerēta regulāra informācijas apmaiņa, lai aizdevēji justos droši par saviem līdzekļiem un saprastu, kas notiek uzņēmumā.

Tāpat esot iecerēta padome, kas uzraudzītu kapitāldaļu turētāja darbu un kas garantētu uzņēmuma stabilitāti neatkarīgi no politiskajām izmaiņām, un to paredzēts izveidot tuvākā mēneša laikā.

"Uzraudzības padome pieskatītu kapitāldaļu turētāja lēmumus ne tikai par "Rīgas satiksmi", bet visiem uzņēmumiem. Tas garantētu, ka politiskais faktors lēmumus neietekmēs, un tie būs ilgtermiņa," pauda Radzevičs.

Jau ziņots, ka janvāra sākumā, kad uzņēmumam tika izraudzīta valde, kompānijas lielākā kreditora - "SEB bankas" - pārstāvji norādīja, ka jaunieceltās valdes reputācija nav pieņemama, jo tajā bija iecelti arī Emīls Jakrins un Elīna Epalte-Drulle, par kuru reputācijas riskiem sabiedrībā bija izskanējušas bažas. 

Kļūstot par kapitāldaļu turētāju, Radzevičs norādīja, ka viens no viņa darbiem būs atjaunot uzņēmuma reputāciju tieši kreditoru acīs. 

Pēdējo nedēļu laikā no amatiem "Rīgas satiksmē" atbrīvoti divi padomes locekļi, atgriežot tajā visus trīs decembra sākumā atstādinātos pārstāvjus - Normundu Narvaišu, Aināru Ozolu un Andreju Pančenko. 13.janvārī jaunā padome no amata atcēla arī Jakrinu, bet Epalte-Drulle - atlūgumu iesniedza pati. 

Valdē darbu turpina Džineta Innusa, Inga Krūkle un Jānis Golubevs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu