Jau šogad tabakas aizstājējprodukti tiks pakļauti regulām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (no kreisās), finanšu ministrs Jānis Reirs un veselības ministre Ilze Viņķele pirms Ministru kabineta ārkārtas sēdes, kurā tiks izskatīti ar valsts budžeta likumprojektu saistītie jautājumi.
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (no kreisās), finanšu ministrs Jānis Reirs un veselības ministre Ilze Viņķele pirms Ministru kabineta ārkārtas sēdes, kurā tiks izskatīti ar valsts budžeta likumprojektu saistītie jautājumi. Foto: Ieva Makare/LETA

Veselības ministrijas (VM) speciālisti patlaban izstrādā sākotnējos priekšlikumus, lai likumos iekļautu beztabakas nikotīna spilventiņus un citus tabakas aizstājējproduktus, un šādi normatīvo aktu grozījumi varētu tapt līdz gada beigām, pavēstīja ministrijas pārstāve Anna Strapcāne.

Viņa klāstīja, ka patlaban šie tabakas aizstājējprodukti nav definēti normatīvajos aktos, bet VM jau iepriekš bija manījusi šo problēmu un sākusi darbu pie risinājuma rašanas. Viens no virzieniem kurā strādā VM, ir citu Eiropas Savienības valstu prakses un regulējumu izpēte, norādīja Strapcāne.

Iztirzājot darba gaitu, viņa klāstīja, ka pēc speciālistu priekšlikumu izstrādes sekos saskaņošana ar citām iestādēm, kā rezultātā taps konkrēti tālākajai izskatīšanai virzāmi priekšlikumi.

Patlaban šo produktu tirdzniecība nav pakļauta akcīzes nodoklim, un Strapcāne skaidroja, ka tas, kam piemērot vai nepiemērot akcīzes nodokli, ir Finanšu ministrijas kompetencē.

Vaicāta par to, kādi citi tabakas vai tās aizstājēju izstrādājumi patlaban tiek pētīti, Strapcāne klāstīja, ka VM darbības mērķis līdz ar beztabakas nikotīna spilventiņu pakļaušanu attiecīgajām regulācijām būs arī potenciālu, likumā neietilpstošu jaunu tabakas izstrādājumu definēšana. Šajā jomā ministrijas pieeju Strapcāne raksturoja kā uz nākotni virzītu prevenciju.

VM atgādina, ka nikotīna paciņās esošais nikotīns ir indīga viela. Neatkarīgi no veida, kādā tas tiek uzņemts, nikotīns var izraisīt dažādus saindēšanās simptomus - reiboni, paaugstinātu asinsspiedienu un krampjus, kā arī ilgtermiņā aizraisīt dažādas nopietnākas veselības problēmas, kardiovaskulāras slimības un ļaundabīgos audzējus. Pie tam tieši bērniem pastāv lielāks nikotīna saindēšanās risks - ēdot, iedzerot vai nonākot ādai saskarsmē ar nikotīna saturošiem produktiem. Līdztekus nikotīns arī rada atkarību, kuru ir grūti pārtraukt, norāda VM.

Tikmēr Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka nikotīna radītās atkarības rezultātā šobrīd pasaulē tabakas izstrādājumus smēķē vairāk nekā viens miljards iedzīvotāju jeb katrs trešais pieaugušais iedzīvotājs. Smēķēšana pagājušajā gadsimtā kopumā izraisīja aptuveni 100 miljonu iedzīvotāju nāvi. Pēc Pasaules Veselības organizācijas prognozēm, smēķēšanas rezultātā radīto ikgadējo nāves gadījumu skaits 2030.gadā varētu pārsniegt astoņus miljardus.

Kā informēja SPKC, lai gan pēdējo gadu laikā samazinās smēķēšanas izplatība, strauji palielinās nikotīna lietošana, ko izraisījis dažādu alternatīvo nikotīnu saturošu ierīču un produktu patēriņš, jo īpaši jauniešu vidū. Tie ir izstrādājumi, kas var arī nesaturēt tabaku, bet satur nikotīnu, to vidū ir tādi produkti kā elektroniskās cigaretes, tabakas karsēšanas ierīces, nikotīna spilventiņi un šņaucamā tabaka.

Jau vēstīts, ka alkohola mazumtirgotāja "Superalko" vadītājs Latvijā Lauri Uibo nesen pavēstīja, ka pēdējā gada laikā ir vērojams jauno tabakas produktu pārdošanas apmēra pieaugums. Līdztekus alkoholisko dzērienu veikalu tīkla "Alko1000" vadītājs Einars Visnapū apstiprināja, ka "Alko1000" veikalos ir palielinājusies šādu produktu tirdzniecība, īpaši izceļot nikotīna spilventiņu popularitāti. "Nikotīna spilventiņi Latvijā ir iecienīti, tie pagaidām nav aplikti ar akcīzes nodokli un tie ir būtiski lētāki nekā Igaunijā," viņš paskaidroja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu