Tuvāko gadu laikā elektronikai būs vienota standarta lādētāji (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Elektronikas atkritumu šķirošanas poligonos ik dienas nonāk visdažādākā elektronika - sākot ar veciem televizoriem, beidzot ar nolietotiem radioaparātiem. To vidū ir arī dažādu iekārtu lādētāji. Tuvāko gadu laikā elektronikai Eiropas Savienībā būs vienotu lādētāju standarts, vēsta TV3 raidījums "900 sekundes". 

Elektronikas atkritumu pārstrādes uzņēmuma projektu vadītājs Ričards Rapoports stāsta, ka transformatori jeb "trafiņi", kas vairāk zināmi kā lādētāji, tiek pilnībā pārstrādāti. 

"Vadi aiziet uz vadu pārstrādes rūpnīcām, bet "trafiņi" - tur, kur tie atgūst savas sastāvdaļas. Esam atraduši arī risinājumu, kur likt uzgaļus," saka AS "BAO" projektu vadītājs Rapoports, kurš saka, ka viss tiek sadalīts pa komponentēm. 

Rapoports gan norāda, ka lādētāju daļas apjoms elektronikas atkritumos ir neliels. 

Ieviešot vienota standarta lādētājus, atkritumu poligonos šī veida atkritumi varētu samazināties. Tomēr lādētāju skaita samazināšanās kopējo iespaidu uz elektronikas atkritumiem varētu atstāt vien nedaudz. 

Uzņēmumā BAO ik gadu tiek pārstrādāti 5000 tonnu dažādu elektronisko iekārtu. No tiem viena tonna ir lādētāji. 

Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Ivars Ījabs (A/P!) stāsta, ka vienota lādētāja iecere EP aizsākta jau pirms desmit gadiem, kad lielajiem elektronikas ražotājiem tika ieteikts pāriet uz vienotu lādētāju standartu. Tagad EP deputāti sapratuši, ka, izmantojot ieteikuma formu, nekas daudz nav mainījies, tāpēc ir sākta stingrāku noteikumu izstrāde.

“Skaidrs, ka kaut kas jau ir noticis šajā virzienā pēdējo 10 gadu laikā. Ir izveidojušies vairāki dominējoši standarti - gan "USB C", gan "Micro USB"... Taču “Apple” joprojām turas pie saviem standartiem, un ir doma pieņemt visiem saistošu lēmumu, lai kompānijas pakāpeniski pārietu uz vienotu standartu," stāsta Ījabs.

Deputāts prognozē, ka vienotā standarta lādētāji veikalu plauktos varētu būt redzami aptuveni pēc diviem gadiem.

Lādētāji ir nelieli, bet problēmas rada lielo iekārtu elektronikas atkritumi, kas pārlieku bieži nemaz nenonāk līdz pārstrādātājiem, saka atkritumu pārstrādes organizatoru ”Zaļā josta” valdes priekšsēdētājs Jānis Lapsa. 

Pašlaik noteikts, ka Latvijā jau nākamajā gadā būs jāpārstrādā krietni vairāk elektronikas atkritumu. Tagad tie ir 45%, bet jau 2021. gadā jāpanāk, lai 65% no visa elektronikas apjoma tiktu savākti un pārstrādāti.

“Lai mēs to izdarītu, ir aizvien vairāk jāizglīto sabiedrība un jāmaina paradumi, piemēram, nestiept veco televizoru uz šķūnīti, garāžu, bet tomēr atkritumus nest uz to infrastruktūru, kas palīdzētu savākšanai. Visās lielākajās pilsētās ir dalītas savākšanas laukumi, kuros pieejama elektronikas šķirošana,” uzsver Lapsa.

Arī mājaslapā "atkritumi.lv" ir pieejamas adreses, kur bez maksas pieņem elektronikas atkritumus. Kopumā - vienotie lādētāji būs lietotājiem ērtāki un nedaudz samazinās elektronikas atkritumu apjomu.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu