Bijušais Katalonijas policijas priekšnieks stāsies tiesas priekšā

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Katalonijas bijušais policijas priekšnieks Džuzepe Ļuiss Trapero
Katalonijas bijušais policijas priekšnieks Džuzepe Ļuiss Trapero Foto: AFP/SCANPIX

Katalonijas bijušais policijas priekšnieks Džuzepe Ļuiss Trapero un vēl trīs personas pirmdien stāsies Spānijas tiesas priekšā apsūdzībās par musināšanu un līdzdalību dumpī saistībā ar 2017.gadā notikušo Katalonijas neatkarības referendumu.

Viņu lietas tiks izskatītas Nacionālajā tiesā, kuras kompetencē ir smagos politiskos un finanšu noziegumos apsūdzētu personu lietu izskatīšana.

Spānijas prokuratūra ir lūgusi tiesu piespriest Trapero 11 gadu cietumsodu par līdzdalību dumpī, izturoties iecietīgi pret reģionālo varasiestāžu centieniem panākt Katalonijas atdalīšanos no Spānijas.

Līdz ar Trapero uz apsūdzēto sola sēdīsies arī bijušais Katalonijas Iekšlietu ministrijas darbinieks Cēzars Pudžs, bijušais reģionālais policijas priekšnieks Pere Solers un reģionālās policijas augsta ranga darbiniece Teresa Laplana.

Katalonijas valdība 2017.gada 1.oktobrī, par spīti Madrides aizliegumam, sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. 

Spānijas Senāts drīz pēc tam nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā, un toreizējais Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

Tomēr šajās vēlēšanās separātistiem izdevās saglabāt vairākumu reģionālajā parlamentā.

Tikmēr vairāki reģiona līderi, tostarp bijušais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons, aizbēga no valsts, kamēr citi nonāca cietumā un jau ir notiesāti apsūdzībās par dumpi un valsts līdzekļu izšķērdēšanu. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu